En duckande tidning från Stockholm

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga. Notera att denna artikel är från 2014

Norrbottniska Boden hamnade på den nationella mediekartan när en skribent i Dagens Nyheter skrev krönikan ”En pratglad brandman från Boden” (3/6 2014).

Brandmannen i fråga, som kallas Thomas, skulle enligt skribenten Golnaz Hashemzadeh ha hamnat bredvid henne på ett flygplan och hävt ur sig rasistiska påståenden.

Brandmannen sägs ha sagt: ”Du vet, det började en Muhammed på brandstationen för ett tag sen. Vi ville inte ha honom där, gjorde livet surt för honom. Han fick nog, slutade efter ett tag”. Samt att ”Sånadär Muhammeds” kan spränga bomber när som helst, att de borde försvinna, inte skulle hans skattepengar gå till ”sånadär”.

Bilden av en rasist från Boden, förmodligen SD–röstande, som ogenerat skröt om hur han och kollegorna mobbade invandrare växte fram. Jag, som så många andra, länkade till DN–artikeln i sociala medier. Det borde jag inte ha gjort: innehållet stämmer nämligen inte.

Bengt Nilsson, chef för räddningstjänsten i Boden, har i SVT Nordnytt påpekat att det aldrig har jobbat någon som heter Muhammed på deras station. ”Det närmaste vi kommer är en deltidsanställd vitryss som jobbar kvar och som jag vet trivs med jobbet”, säger han.

När jag pratar med Nilsson berättar han att den publicerade texten har rört till det enormt, att alla på stationen mår lite dåligt och att de ska samlas för ett kvällsmöte om detta. Han frågar: ”Även om vi i Boden vet hur det ligger till, hur vet människor i Göteborg, Skellefteå eller Malmö det?”

DN kommenterar uppgifterna från brandstationen med att ”ortsnamnet borde ha anonymiserats, lämpligen till en mindre stad i norra Sverige”. Tidningen påstår att brandmannen i texten kunde ha haft vilket yrke som helst, och att ”det som väckte artikelförfattarens intresse var hans hållning och sätt att resonera om människor som kommer från andra länder”.

Svaret ställer fler frågor än vad det ger svar. Var det Boden eller inte? Var det ens en brandman? Rör det sig om ett missförstånd? Av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski får jag inget svar.

Att Sverigedemokrater slirar på sanningen är inte ovanligt. I EU–valrörelsen påstod till exempel partiets toppnamn Kristina Winberg att hon har arbetat för Sida i Afrika, vilket inte är sant.

Kraven på medier är och ska vara högre. Tidningar kan inte publicera felaktigheter och sedan låtsas att det regnar. Kvar finns irritationen i Boden, där brandmännen orättvist har pekats ut inför hela landet.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 30 december 2017

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen