Det är många som borde skämmas

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Orimligt. En polispatrull ska upprätthålla lag och ordning på en yta lika stor som hela Danmark. Varken regering eller polisledning tycks bry sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare. Problemet är att varken landets högsta politiska ledning, med statsminister Löfven och justitie- och inrikesminister Johansson i spetsen, eller den högsta polisledningen, verkar ta situationen i Norrlands inland på allvar. Det är inte rimligt att en enda polispatrull ska upprätthålla lag och ordning på en yta lika stor som Danmark.

I sitt jultal förra året, på Stora torget i Enköping, ville statsminister Stefan Löfven (S) få ihop stad och land.

Han menade bland annat att myndigheterna varit alltför upptagna med annat än att se till landsbygdens behov.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) fick i uppgift att se till att alla medborgare ska ha tillgång till ”grundläggande statlig service oavsett var i landet man bor”.

Det har väl gått så där …

Till den grundläggande statliga servicen hör polisen. Eller rättare sagt en polis som har en realistisk möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter inom rimlig tid. Så är det inte i dag om du råkar vara bosatt i Norrlands inland.

Polisen behöver poliser, även i Norrlands inland. Detta faktum har den centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl från Gumbodahamn uppmärksammat. Hon har skrivit debattartiklar och debatterat mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Det har väl också gått så där …

Problemet är att varken landets högsta politiska ledning, med statsminister Löfven och justitie- och inrikesminister Johansson i spetsen, eller den högsta polisledningen, verkar ta situationen i Norrlands inland på allvar. Det är inte rimligt att en enda polispatrull ska upprätthålla lag och ordning på en yta lika stor som Danmark.

Just så stort är södra Lappland med kommunerna Lycksele, Dorotea, Vilhelmina, Sorsele, Storuman och Åsele.

Men situationen där kan utan problem överföras till övriga delar av Lappland.

Det hela ställdes på sin spets tidigare i höstas när huvudskyddsombudet i Region Nord stod öga mot öga mot polisledningen i förvaltningsrätt och kammarrätt. Skyddsombudet menade att den låga bemanningen utgjorde en fara för polismännen. Hen ansåg att risken var att förstärkningspatrullen befann sig alltför långt borta.

Det gick väl så där, det också. Juridiken gick på polisledningens linje.

I klartext betyder det grönt ljus för en skandalöst usel polisbemanning i inlandet.

Det må vara att statsminister Stefan Löfven står och pratar strunt på torget i Enköping, att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson visar upp en skrämmande likgiltighet inför situationen och att rikspolischefen Dan Eliasson tar till juridiken för att få sin vilja igenom.

Däremot är det en skamfläck att förvandla delar av Sverige till ett mer eller mindre laglöst land.

Trions gemensamma budskap till dem som valt att bosätta sig i Norrlands inland är: räkna inte med en grundläggande statlig service.

Polisen gör naturligtvis så gott den kan. Men det räcker inte, det finns ingen möjlighet att det skulle räcka med nuvarande bemanning.

Många inlandsbor känner sig otrygga, är rädda för att utsättas för brott. Polisen är kanske trekvart bort när en kvinna misshandlas i hemmet, eller när en man får en glasflaska i huvudet på krogen. När det inte finns polispatruller som kan kontrollera hastighet och nykterhet. Trots att det är farten och spriten som gör vägarna osäkra.

Regering och polisledning har försatt den svenska polisen i den djupaste krisen i dess historia. Följderna har vi vetat om ett tag nu: Larm som inte besvaras, ärenden som läggs på hög och personalflykt. Görs ingenting åt situationen i till exempel Norrlands inland är risken stor att medborgargarden tar lagen i egna händer.

Det hade varit en ovälkommen ”hjälp” till en redan arbetstyngd polis.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 22 januari 2018

Artiklar från 20 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 30 december 2017

Artiklar från 29 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen