Det är dags att börja bry sig om kyrkan

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Foto: Pär Lindström

Ledare. Trots att Svenska kyrkan tappat tusentals medlemmar har kyrkan en självklar plats hos de flesta. Den ska finnas där vid livets högtider. Men varför bryr sig då så få om kyrkan i den vardagliga lunken? Det är hög tid att kyrkans medlemmar börjar bry sig om vem som företräder dem.

”Svenska kyrkan är en del av den världsvida kristna kyrkan. Vi har ett uppdrag från Gud att finnas med och arbeta för ett värdigt liv och en bättre värld för alla.”

Så elegant och sofistikerat formuleras det kristna uppdraget på Svenska kyrkans hemsida.

Det är någonting att tänka på när du på söndag förhoppningsvis står där med röstsedeln i handen. Vilken roll och uppgift som kyrkan ska ha.

Sverigedemokraterna rustar, försöker växa i styrka och är det riksdagsparti som satsat mest pengar på sin valkampanj. Motelden har hittills främst kommit från statsminister Stefan Löfven (S) och Centerledaren Annie Lööf.

Stefan Löfven: ”Vi vet att Sverigedemokrater och andra mobiliserar i det här valet. Stannar vi som tror på en öppen folkkyrka hemma kan hatet och intoleransen flytta fram sina positioner också inom vår kyrka, säg ja till alla människors lika värde.” (Socialdemokraternas hemsida)

Annie Lööf till TT i samband med att hon förhandsröstade: ”Vi ser nu krafter i vårt samhälle, politiska krafter som hotar anständigheten och ställer grupper mot varandra och utmanar kärnvärderingar i Svenska kyrkan”. Siktet var naturligtvis inställt på Sverigedemokraterna.

Ska man vara drastisk så handlar söndagens val, och kommande kyrkoval, om Svenska kyrkans uppgift och grundläggande värderingar. Det handlar om kyrkans traditioner, både de faktabaserade och de påhittade, ska annekteras av främlingsfientliga intressen eller inte.

I tisdags (12/9 2017) hade Norran en guide inför kyrkovalet där lokala kyrkopolitiker svarade på de viktigaste valfrågorna. Det är slående hur lika de flestas åsikter är. Den lilla debatt som förts har också mest handlat om politikens roll, när det är kyrkans innehåll som borde ha diskuterats.

Man kan tycka precis vad man vill om Sverigedemokraternas åsikter, men de har i varje fall velat diskutera kyrkans innehåll.

När nästan alla partier tycker så lika är det heller inte konstigt att köerna inte är långa utanför vallokalerna. I förra valet, 2013, utnyttjade bara lite drygt en halv miljon av medlemmarna sin rösträtt. Valdeltagandet låg 12,8 procent och lär inte bli mycket högre i år.

I filmen ”Meningen med livet” ger sig Monty Python-gänget ut på jakt efter just meningen med livet. Om de hittar den är upp till var och en att bedöma.

Men meningen med livet är en fråga som människor funderat över i alla tider. Alla har ett behov att hitta sin plats. Några gör det i religiösa sammanhang, andra i sekulära. Ateisterna finner den i tron på att de inte tror.

När kyrkan skildes från staten var det många som hoppades att kyrkan skulle ta hand om de existentiella frågorna och kyrkopolitiken de världsliga.

Nu blev det inte så. Kyrkan har inte lyckats frigöra sig från staten och staten vill inte släppa greppet om kyrkan.

Trots att Svenska kyrkan tappat tusentals medlemmar har kyrkan en självklar plats hos de flesta. Den ska finnas där vid livets högtider, både i sorg och i glädje.

Men varför bryr sig då så få om kyrkan i den vardagliga lunken?

Det är hög tid att kyrkans medlemmar börjar bry sig om vem som företräder dem och hur de gör det.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen