Bilar ska byggas av bilföretag

Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är ledarsidans uppfattning i en fråga.
Volvos vd Håkan Samuelsson visar nya bilmodeller. Alla Volvo Cars nya bilar som lanseras från och med 2019 kommer att vara utrustade med en elmotor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare. Vad som är effektivt är på förhand svårt att veta. Kommer tillgången på litium att begränsa batteriboomen? Sådana osäkerheter illustrerar varför Volvo och inte Gustav Fridolin bör bygga elbilar.

Mitt i Detroit stod Cadillacs gamla skyskrapa tom och övergiven.

Men nu har nya hyresgäster flyttat in: Michigans miljökontor.

Miljöpartiets Gustav Fridolin inledde sitt tal under årets politikervecka i Almedalen (8/7 2017) med att beskriva vad han kallade en fantastisk förändring av våra samhällen. En grön ekonomi där till och med en industristad som Detroit omvandlas när Cadillacskrapan har blivit ett miljökontor, General Motors kontorslokaler gett plats åt konststudenter och Fordfabriken omvandlats till ett museum.

Fridolin fick snabbt kritik från gröna kollegor för att sakna radikala miljöförslag. I stället betonar språkröret förändrade spelregler och infrastruktur.

Kanske hade Fridolin haft mer långtgående förslag om hans parti haft större politiskt inflytande. Eller kanske börjar Miljöpartiets förkärlek för att styra allt från energislag till val av plast att ge vika för en ny politisk roll i miljödebatten. Det vore önskvärt.

Det är politiker som sätter regler i stället för att själva välja vinnare som skapar förutsättningar för en positiv samhällsutveckling.

Talande nog stod varken Gustav Fridolin eller någon annan politiker i Almedalen för förra veckans viktigaste besked för klimatet. Det kom i stället från den bilbransch miljöpartister så många gånger tidigare dömt ut.

Volvo meddelade nämligen att alla nya bilmodeller från 2019 kommer att ha en elmotor. Därmed blev den kinesisk-svenska biltillverkaren den första i sitt slag att signalera ett slut för förbränningsmotorn.

Beskedet ska läsas med en rad förbehåll: Äldre modeller utan elmotor kommer att säljas även efter 2019. De nya modellerna kommer inte att sakna förbränningsmotorer, och är därtill törstiga på bensin när elmotorer inte är tillkopplade. Dessutom är batterihybrider inte själva utan problem, inte minst vid konstruktionen.

Likväl blev Volvos omställning en världsnyhet som fick konkurrenten Teslas aktier att falla. Omställningen väntas på sikt även leda till en växande marknad för allt från batterier till laddstationer.

I Volvos besked går det att spåra följderna av politiska beslut: Mer avgasfria städer och beskattning av miljöskadligt beteende gör det fossila svårsålt.

Men också av andra skäl kan Volvos elbilssatsning visa sig bli en god affär. En grupp kunder kan tänkas söka sig till omställningen för att de söker en livsstil med lägre utsläpp. Andra kunder uppskattar att ny batteriteknik och billigare el kan göra hybridbilar till ett stabilt alternativ med lägre fossil förbrukning. Marknader och konkurrens belönar den som nyttjar begränsade resurser effektivt.

Men vad som är effektivt är på förhand svårt att veta. Kommer tillgången på litium att begränsa batteriboomen? Sådana osäkerheter illustrerar varför Volvo och inte Gustav Fridolin bör bygga elbilar.

Världen vinner på företag som söker vinster från mer miljövänliga produkter.

Politiska tal om omvandlingen mot ett mer grönt samhälle borde handla om att ta tillvara på just det.

Joakim Rönnbäck

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 3 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen