Vissa möten är viktigare än andra

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Foto: Fredrik Persson/TT

Krönika. Man vet ofta inte förrän i efterhand hur viktigt det där mötet var, och vilken betydelse det fått för det som händer långt senare. Vissa möten vet man däremot i förväg att de kommer att bli viktiga.

Ibland har jag lämnat ett möte med känslan: Bra att jag var med och kunde påverka diskussionen och beslutet.

Diskussionsvågorna har många gånger gått höga, som det gör när man har olika åsikter.

Jag minns ett möte med Europaforum Norra Sverige – ett samarbetsforum för de fyra nordliga regionerna – för nästan 15 år sedan vars ställningstagande fortfarande påverkar politiken i EU.

Vissa möten är viktigare än andra. Så kände jag också härom lördagen när Socialdemokraterna i Västernorrland bjudit in till ett möte på Hotell Höga Kusten i Kramfors.

Temat var hur vi ska formera oss i vårt distrikt för att få mer inflytande över Europapolitiken. När vi skildes åt efter några timmar kände jag att detta kan vara början på en politisk process som blir jätteviktig om tre–fyra år.

Jag minns ett möte i Lit utanför Östersund på 1990-talet när jag var kommunalråd. Byalaget tyckte att viss kommunal verksamhet borde utlokaliseras utanför tätorten.

Det var då idén föddes att låta konsumentvägledningen skötas från Lit – vilket den fortfarande gör.

Man vet ofta inte förrän i efterhand hur viktigt det där mötet var, och vilken betydelse det fått för det som händer långt senare.

Vissa möten vet man däremot i förväg att de kommer att bli viktiga.

Varje tisdag i Strasbourg har vi kvällsmöte med min politiska grupp, den 190 personer starka socialdemokratiska gruppen.

Ibland är det ganska stillsamma möten där det politiska läget i debatteras, men förra veckan skulle beslut tas om partigruppens slutliga ställningstagande vad gäller både ETS, Europas system för handel med utsläppsrätter, och CETA, frihandelsavtalet med Kanada.

Båda frågorna har vi jobbat med i mer än ett år. Diskussionsvågorna har många gånger gått höga, som det gör när man har olika åsikter. Men nu var det skarpt läge och nästa dag skulle vi rösta – och då måste gruppen ha en åsikt.

Vår egen ledamot Jytte Guteland har varit S-gruppens chefsförhandlare för ETS. Hon har haft ett tufft jobb för att få ihop en majoritet bakom förslaget. Den senaste veckan har starka lobbygrupper från delar av näringslivet försökt slå sönder den sköra överenskommelse som fanns och tvivel hade såtts även i vår grupp.

När det gäller CETA har också åsikterna gått isär och avtalet har i Europaparlamentet debatterats och granskats in i minsta detalj. I Sverige, som är ett exportberoende land, är de flesta positiva till ökad frihandel. Ute i Europa är motståndet hårdare, men en stor majoritet i gruppen visade sig trots allt vara positiva.

Detta var ett synnerligen viktigt möte med partigruppen i Europaparlamentet – och det visste vi i förväg.

Vid omröstningen i plenum dagen efter visade det sig att en majoritet röstade för handelsavtalet med Kanada medan beslutet om handel med utsläppsrätter blev mycket svagare än vad vi ville.

Jens Nilsson
socialdemokratisk Europaparlamentariker

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen