Välfärdsstaten göder organiserad brottslighet

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Krönika. De 7 350 anmälningarna som utredaren har gått igenom omfattar brott för över 600 miljoner kronor. Men det kan vara värre än så. Enligt Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket kan summan ligga på uppemot 20 miljarder kronor om året.

Förra veckan presenterade regeringens utredare sina slutsatser om kriminaliteten i välfärdssystemen.

Sverige har inte råd att låta kriminella leva lyxliv på skattebetalarnas bekostnad.

De 7 350 anmälningarna som utredaren har gått igenom omfattar brott för över 600 miljoner kronor.

Men det kan vara värre än så. Enligt Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket kan summan ligga på uppemot 20 miljarder kronor om året. Det motsvarar hälften av höstbudgetens anslag till rättsväsendet.

Utredningen har kartlagt fusk och annan kriminalitet som riktas mot myndigheter som betalar ut ersättningar och hanterar skattepengar. Och i Sverige har vi ju ett antal sådana: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket, samt Skatteverket, kommuner och länsstyrelser.

Fuskarna har olika metoder. Ett sätt är att starta assistansbolag, och kräva ersättning för jobb som aldrig har utförts eller uppge behov som inte finns.

En särskilt avancerad form av brottslighet är att använda sig av falska identitetshandlingar. På så vis kan en person få flera utbetalningar parallellt. Att låtsas att man blivit antagen till en studiemedelsberättigad utbildning är ett annat knep.

Pengar som ska gå till sjuka och funktionsnedsatta göder i stället kriminella. I ett fall från i vintras – där en man lurat Försäkringskassan på 35 miljoner kronor och efter avtjänat straff misstänks ha fortsatt sin kriminella verksamhet – gick ersättningarna till sportbilar, dyra klockor och en lyxvilla.

Men det är inte det värsta exemplet. Självmordsbombaren i Stockholm 2010 hade lyckats tillskansa sig närmare en halv miljon kronor genom falska intyg till Centrala studiestödsnämnden.

Utredningen lyfter ett antal förslag för att stävja den här typen av brottslighet.

Att strama upp reglerna kring utlämning av id-handlingar är en viktig lösning, liksom att använda biometrisk data. En annan åtgärd är att låta myndigheter utbyta information mellan varandra, eftersom brott ofta rör både Skatteverket, Försäkringskassan och Migrationsverket.

Grov kriminalitet av det här slaget underminerar legitimiteten för välfärdsstaten.

Sverige har inte råd att låta kriminella leva lyxliv på skattebetalarnas bekostnad.

Karin Pihl
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen