Vad ska vi äta om kriget kommer?

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Svenskarna måste kunna äta, även vid en krissituation. Foto: Leif R Jansson/TT

Krönika. Sverige skulle snabbt vara förlorat vid ett krig. Det menar LRF och Civilförsvarsförbundet, som på Svenska Dagbladets debattsida varnar för att den inhemska livsmedels- och bränsleproduktionen inte skulle klara av en kris. Enligt Livsmedelsverket importerar vi i runda slängar hälften av all mat.

Sveriges krisberedskap är låg.

Om det skulle bli krig kommer importmöjligheterna av mat att vara begränsade.

Det finns stora poänger med att inte vara alltför beroende av livsmedelsimport.

I dag möts vi konsumenter av ett stort utbud i matbutiken. Frihandeln och konkurrensen pressar priserna och skapar valmöjligheter. Men vad händer om man helt plötsligt inte kan välja mellan bananyoghurt och jordgubbsfil när mjölkhyllorna gapar tomma?

Sverige skulle snabbt vara förlorat vid ett krig. Det menar LRF och Civilförsvarsförbundet, som på Svenska Dagbladets debattsida (19/2 2017) varnar för att den inhemska livsmedels- och bränsleproduktionen inte skulle klara av en kris. Enligt Livsmedelsverket importerar vi i runda slängar hälften av all mat.

Att Sverige gått från att vara självförsörjande på livsmedel till att vara beroende av handel har flera orsaker. EU-inträdet för drygt 20 år sedan har lett till att Sverige inte kan driva en politik som aktivt gynnar det nationella jordbruket.

Världen är mer globaliserad, och det är mer marknadseffektivt att odla grönsaker på sydliga breddgrader.

Den globala ekonomin har fört med sig mycket positivt. Fattigdomen minskar som ett resultat av handel, och priserna blir lägre för konsumenterna.

Men det finns också baksidor.

Om det skulle bli krig, eller om en annan allvarlig krissituation skulle uppstå, kommer importmöjligheterna av mat att vara begränsade. Har man då inte en tillräckligt stor inhemsk produktion, eller rejäla reservlager, kommer det att leda till kraftig ransonering och på sikt svält.

Att införa handelstullar för att gynna svenska bönder är inte aktuellt. Däremot behöver samhället bygga upp en krisberedskap. Och det gäller inte bara för livsmedel, utan också för vattenförsörjning, it, eltillförsel och mediciner.

Ett totalförsvar tar lång tid att rusta upp, men går ganska snabbt att rasera. I fjol fattade regeringen ett beslut om att återupprätta den beredskap som fanns på 1980-talet, fast i en modern tappning. Det är inte en dag försent.

Staten har ansvar för beredskapen vid en krigssituation. Men om det skulle bli krig i Sverige eller i vårt närområde kommer var och en behöva klara sig själv i stor utsträckning.

Därför borde alla svenskar ha ett reservlager med konserver och vattendunkar i källaren.

Det kanske verkar fånigt, men om krisen är ett faktum kommer den som varit förutseende att klara sig längst.

Karin Pihl

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen