Turkiet fortsätter i fel riktning

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Sedan förra sommarens misslyckade militärkupp i Turkiet har president Erdogan stärkt sitt grepp om landet. Foto: Kayhan Ozer/Presidency Press Service/Pool/AP Photo/TT

Krönika. Efter folkomröstningen i april om en förändrad konstitution utvidgades Erdogans makt ytterligare på bekostnad av rättsväsendets och parlamentets oberoende. Nya inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter kan obehindrat drivas igenom, något han inte varit sen att utnyttja.

Det har i dagarna gått ett år sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet.

Över 50 000 människor har arresterats, däribland många företrädare för oberoende medier.

Sent på kvällen den 15 juli började rapporterna strömma in: Broarna över Bosporen hade blockerats, polishögkvarteret i huvudstaden Ankara angreps, en explosion ägde rum i parlamentet.

Sedan dess råder det undantagstillstånd i landet, något som president Recep Tayyip Erdogan avser att förlänga till dess ”välstånd och fred” uppnås. (New York Times 21/5 2017).

Detta läge har presidenten missbrukat till fullo. Landet har hastigt förfallit till en auktoritär stat där demokrati, religions- och yttrandefrihet och rättsstatens principer helt satts åt sidan. Oppositionen har gradvis tystats med hjälp av säkerhetstjänsten, ny lagstiftning och ogrundade anklagelser om terrorsamarbeten.

Den ledande figuren i kurdiska partiet HDP – högljudda motståndare till Erdogan – Selahattin Demirtas sitter häktad sedan november, tillsammans med tio andra av partiets parlamentsledamöter. De anklagas för samröre med den terrorstämplade PKK-gerillan.

Över 50 000 människor har arresterats, däribland många företrädare för oberoende medier.

Efter folkomröstningen i april om en förändrad konstitution utvidgades Erdogans makt ytterligare på bekostnad av rättsväsendets och parlamentets oberoende. Nya inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter kan obehindrat drivas igenom, något han inte varit sen att utnyttja.

I juni blockerades exempelvis åtkomsten till det digitala uppslagsverket Wikipedia. I veckan som gått rapporterades att parlamentet – där Erdogans parti har egen majoritet – ska ta ställning till ett lagförslag som skulle förbjuda parlamentsledamöter från användandet av ord som ”Kurdistan” och kurdiska benämningar på städer.

Det är en mycket tragisk och djupt stötande vändning av den man som en gång var engagerad i fredssamtalen med kurderna.

Det djupt splittrade landet hjälps på inget sätt av Erdogans skräckstyre. Med inspiration från Ungerns Viktor Orbán och Rysslands Vladimir Putin, försöker Erdogan skapa ett klimat för det han anser är politisk stabilitet.

Det enda som tycks stabilt är dock landets kurs: På väg bort från demokrati, mänskliga rättigheter och samarbete.

Gustav Juntti
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen