Till pensionssystemets försvar

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Överens. Pensionsgruppen, bestående av regeringen och Allianspartierna, är enig om höjda pensionsåldrar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Krönika. Det enda alternativ som finns till höjd pensionsålder är höjda pensionsavgifter, men i realiteten kommer det inte att räcka. Dels skulle det ge fullt genomslag först om några decennier, och dels skulle avgiftshöjningarna behöva vara så stora att de riskerar att skada incitamenten att arbeta.

Pensionsåldern höjs.

Många reagerar instinktivt mot höjd pensionsålder och tar chansen att plocka politiska poäng.

Det var ett av beskeden från Pensionsgruppen – som består av företrädare från alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – under torsdagen.

Den lägsta åldern för allmän pension, 61 år, höjs stegvis till 64 år 2026. Åldern för garantipensionen, grundskyddet för den som tjänat för lite, eller jobbat för kort tid, höjs från 65 till 66 år. Rätten att stanna kvar på jobbet går upp från 67 till 69 år.

Höjningarna är både rimliga och nödvändiga.

På senare tid har pensionerna sjunkit för varje år, inte för att fonderna gått dåligt eller för att systemet är felkonstruerat, utan därför att medellivslängden fortsätter att öka. Det är förstås positivt, men innebär också att pengarna som tidigare räckte livet ut nu ska fördelas ut på ytterligare några år.

Det enda alternativ som finns till höjd pensionsålder är höjda pensionsavgifter, men i realiteten kommer det inte att räcka. Dels skulle det ge fullt genomslag först om några decennier, och dels skulle avgiftshöjningarna behöva vara så stora att de riskerar att skada incitamenten att arbeta, och därmed ekonomin i stort.

Det är inte omöjligt att avgifterna trots allt kommer att höjas framöver, men tack vare de höjda pensionsåldrarna handlar det i så fall om förändringar på marginalen.

Som vanligt saknas inte kritiker.

Många reagerar instinktivt mot höjd pensionsålder och tar chansen att plocka politiska poäng. Populism frodas när pensionerna kommer på tal. För att mota sådana krafter i grind innehåller uppgörelsen också en satsning på de pensionärer som har det svårast, bland annat ökad garantipension och höjt bostadstillägg.

Det är bra, men den bästa delen av torsdagens uppgörelse är att den inte behöver upprepas. Pensionsgruppen har nämligen kommit överens om en så kallad riktålder för pension som innebär att de olika pensionsåldrarna automatiskt knyts till medellivslängden.

På så sätt anpassas systemet kontinuerligt till våra beteenden och till den ekonomiska realiteten.

Det är en välbehövlig och smart konstruktion, som hjälper till att försvara och förstärka ett i grunden bra pensionssystem mot såväl finansiella obalanser som populistiska utspel.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen