Tacka marknaden för minskade utsläpp

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Minskar. EU har nått målet om minskade utsläpp till 2020, till stor del tack vare handeln med utsläppsrätter. Foto: Jessica Gow/TT

Krönika. Utgångspunkten är att EU vill reducera utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020 och med 40 procent till 2030. Målen innebär att vi vet hur många ton koldioxid som får släppas ut och kan skapa utsläppsrätter som företag måste ha för att få släppa ut gasen.

EU:s system för utsläppsrätter, Emissions Trading System (ETS), har funnits sedan 2005, men är fortfarande okänt för många.

Resultatet blir att företag och länder själva kan välja väg för sin omställning.

Det är synd, för trots problem är systemet ett av de mest effektiva verktyg som finns för minskade utsläpp och bibehållen tillväxt.

Efter att EU enats om nya regler förväntas det bli ännu bättre.

Grundtanken med ETS låter kontraintuitiv. Varför ska man ha rätt att släppa ut växthusgaser? Och varför ska man bedriva handel med sådana rättigheter?

Det går förstås att förbjuda vissa utsläpp, eller att beskatta dem på traditionellt vis. Så görs exempelvis med koldioxidutsläpp i sektorer som inte omfattas av ETS.

Men genom att skapa en marknad för utsläpp kan vi använda oss av marknadsekonomins mekanismer.

Utgångspunkten för ETS är att EU vill reducera utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020 och med 40 procent till 2030. Målen innebär att vi vet hur många ton koldioxid som får släppas ut och kan skapa utsläppsrätter som företag måste ha för att få släppa ut gasen. Får man utsläppsrätter över kan man sälja dem vidare.

Resultatet blir att företag och länder själva kan välja väg för sin omställning. Befinner man sig i en bransch där det är lätt att minska utsläppen är det mer attraktivt att göra det än att köpa fler utsläppsrätter. I andra sektorer råder motsatsen. Till skillnad från förbud eller ren beskattning riskerar inte tillväxten att drabbas på samma sätt.

Systemet är också teknikneutralt: det viktiga är att utsläppen minskar, inte exakt hur det går till.

Det stora problemet har varit att marknaden haft ett stort överskott på utsläppsrätter, bland annat på grund av minskad efterfrågan efter finanskrisen. Det har gjort att priset sjunkit. I dagsläget kostar det bara sju euro för ett företag att köpa rätten till ett ton koldioxid.

Trots detta nådde EU redan 2014 sitt mål om minskade utsläpp. Samtidigt har ekonomin växt med 53 procent sedan 1990. Det visar att systemet fungerar, och förklarar varför Kina nu lanserar sin egen version.

Inför den kommande handelsperioden, som börjar 2020, enades EU i november om nya regler. Antalet utsläppsrätter minskar kraftigt, vilket förväntas driva upp priset. En välbehövlig förstärkning av ett i grunden bra system.

Marknaden är smartare än politiken, även när det gäller klimatutsläpp.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen