Stadigt framåt i klimatfrågan

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Klimatdebattör. Jens Holm (V) är aktuell med en ny bok om klimatfrågan, riktad till vänstern. Foto: Erik Mårtensson/TT

Krönika. Den viktigaste enigheten är den som råder kring klimatfrågans dignitet och brådskande natur. Så länge båda sidor är överens om att uppvärmningen måste begränsas så långt det går kommer frågan att prioriteras.

Vad är vänster och höger i klimatfrågan?

En global koldioxidskatt hade varit mycket effektiv, men skulle vara omöjlig att införa och implementera.

Det undrade tankesmedjan Fores i ett författarsamtal strax före jul (20/12 2017).

Jens Holm, riksdagsledamot, och tidigare EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, utkommer i dagarna med boken ”Om inte vi, vem?”, inriktad på hur vänstern kan göra klimatfrågan till sin.

Mattias Svensson, nyliberal frilansjournalist, har tidigare kommit ut med boken ”Miljöpolitik för moderater” där han gör upp med sin klimatskepsis och presenterar en mängd liberala ingångar och lösningar på miljöproblem.

Lite hårdraget kan man säga att vänster i miljöpolitiken traditionellt sett handlat om förbud, regleringar och subventioner, medan höger mer förknippats med ekonomiska styrmedel, både i form av skatter och mer komplexa system, som EU:s handel med utsläppsrätter.

När moderatorn Hanna Stenegren frågade de båda författarna hur de angriper miljöproblem låg svaren också i den linjen. Holm föreslog ett slutdatum för fossila energikällor. Svensson pratade om prismekanismens effekter.

Det fortsatta samtalet visar dock att saker inte är så svartvita – särskilt inte i klimatfrågan.

En global koldioxidskatt hade till exempel varit mycket effektiv, men skulle vara omöjlig att införa och implementera.

Frånvaron av en global organisation med beslutanderätt, och hinder som underutvecklade institutioner i många länder, innebär att den som vill begränsa uppvärmningen till två grader hela tiden binds vid det praktiskt möjliga.

Det skapar i sig en slags enighet. Åtminstone i Holms och Svenssons fall finns dessutom en rad områden där höger och vänster kan mötas.

Det gäller bland annat synen på forskning, innovation och ny teknik inom miljöområdet. Båda debattörerna förespråkar teknikneutralitet, att politiken inte ska gynna vissa typer av lösningar, liksom en reform på patent- och immaterialrättsområdet.

Den viktigaste enigheten är dock den som råder kring klimatfrågans dignitet och brådskande natur. Så länge båda sidor är överens om att uppvärmningen måste begränsas så långt det går kommer frågan att prioriteras, och lösningar från hela det politiska spektrumet får chans att tävla med varandra.

Det är en bra grund.

I klimatfrågan är inte det viktiga höger eller vänster, utan att det går framåt.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen