Säpo letar efter nålarna i höstacken

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Säpos chef Anders Thornberg varnar för ett växande gap mellan hot och möjligheten till skydd. Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika. Att kartlägga vilka IS-sympatisörer som har förmåga och motivation att begå terrorhandlingar är en nyckeluppgift för allmänhetens säkerhet. Därför behöver lagstiftningen ge bästa möjliga förutsättningar för Säpos viktiga arbete.

Säkerhetspolisen har ett primärt uppdrag: Att förebygga och förhindra hot mot rikets säkerhet.

IS nuvarande strategi är att förmå sina anhängare att återvända till, eller stanna kvar i, Europa för att utföra terrordåd här.

Mycket tyder på att Säpo är framgångsrikt i det arbetet.

Vi inleder med de goda nyheterna.

Säpo bedriver ett trovärdigt spaningsarbete. Myndigheten verkar ha god koll på personerna som identifierats som särskilda risker för allmänheten och gör effektiva tillslag vid indikationer på förberedelse av terrorbrott.

Så låt oss då fortsätta med de mindre goda nyheterna..

När Säpochefen Anders Thornberg på torsdagen presenterade årsboken för 2016 flaggade han för stora nyanställningar. Säpo är i akut behov av beteendevetare, omvärldsanalytiker och tolkar.

Anledningen?

Hotbilden mot Sverige förblir hög.

Thornberg varnar för ett växande gap mellan hoten och möjligheten till skydd. Han pekar särskilt på två parallella hotbilder. Dels den förhöjda risken för ensamagerande terrorister med en ideologisk agenda, dels för statligt sanktionerade elektroniska angrepp mot svenska företag och myndigheter.

Säpo vill inte vara alltför specifik i sin information. Men att hotbilden från den våldsbejakande jihadismen växer i takt med IS militära nederlag är belagt.

Sverige har varit förskonat från dödliga terrordåd. Det betyder dock inte att vi är förskonade från terrorister. Taimour Abdulwahab, Munir Awad och Osama Krayem är tre våldsbejakande jihadister som alla var aktiva i Sverige.

IS nuvarande strategi är att förmå sina anhängare att återvända till, eller stanna kvar i, Europa för att utföra terrordåd här. Det lyckades i Bryssel i mars, i Nice i juli och i Berlin i december. Och för varje kvadratkilometer mördarsekten förlorar i sitt självutnämnda kalifat ökar risken för ett liknande massmord i Sverige.

Säpo letar efter nålarna i höstacken av våldsbejakande jihadister. Att kartlägga vilka IS-sympatisörer som har förmåga och motivation att begå terrorhandlingar är en nyckeluppgift för allmänhetens säkerhet. Därför behöver lagstiftningen ge bästa möjliga förutsättningar för Säpos viktiga arbete.

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, kräver att alla svenska IS-återvändare ska förundersökas.

Det är ett bra förslag, långt från den vilsenhet och flathet som blivit demokratiminister Alice Bah Kuhnkes (MP) signum.

Lars Kriss
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen