Så har Alliansens tafflighet bäddat för hotet mot valfriheten

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Ett vinsttak för välfärdsföretag kommer att slå direkt mot alla föräldrar med barn i friskolor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika. Under hela mandatperioden har Alliansen haft möjlighet att sätta stopp för planerna på ett vinsttak för välfärdsföretag, antingen genom att lägga en gemensam budget, och på så sätt avsätta regeringen, eller genom att erbjuda Stefan Löfven möjligheten att regera vidare i utbyte mot sakpolitiskt inflytande.

Frågan om vinster i välfärden har blivit en symbol för allianspartiernas politiska misstag.

Ett vinsttak för välfärdsföretag skulle få långtgående konsekvenser för alla dem som går till privatägda vårdcentraler eller har barn i friskolor. Men minst lika stora är konsekvenserna för kommuner och landsting som förlitar sig på att privata företag ska driva skolor, vårdcentraler och äldreomsorg.

Under hösten kommer regeringen att lägga fram ett förslag om vinstbegränsningar. Det är ytterst ett resultat av att Alliansen efter valet 2014 lät Stefan Löfven (S) bilda en regering som är beroende av Vänsterpartiet.

För låt oss vara tydliga på den punkten: Det fanns ingenting i valresultatet som gjorde en sådan regering självklar. Och Alliansen har haft alla möjligheter att förhindra Vänsterpartiets krav på vinststopp från att bli regeringspolitik.

I stället för att omedelbart tillerkänna Stefan Löfven valsegern hade Fredrik Reinfeldt kunnat göra klart att han var beredd att regera vidare och låta den nyvalda riksdagen avgöra om det fanns fortsatt stöd för en alliansregering i minoritet.

Men även om Alliansen hållit fast vid idén att största block skulle få bilda regering hade partierna kunnat välja att förhandla med Stefan Löfven och ställa gemensamma sakpolitiska krav på den tillträdande regeringen.

Under hela mandatperioden har Alliansen dessutom haft möjlighet att sätta stopp för planerna på ett vinsttak för välfärdsföretag, antingen genom att lägga en gemensam budget, och på så sätt avsätta regeringen, eller genom att erbjuda Löfven möjligheten att regera vidare i utbyte mot sakpolitiskt inflytande.

Men i stället har man valt att bli passivt ”regeringsunderlag till Stefan Löfven”, som företagaren Dan Olofsson beskrev det i en debattartikel (Dagens Industri 22/8 2017).

Konsekvensen är att hotet om vinstbegränsningar i dag ligger som en våt filt över välfärdssektorn och försvårar för företag som vill växa och utveckla verksamheten.

I vinstfrågan kommer en riksdagsmajoritet att rösta ned regeringens förslag. Att regeringen också kommer att dra tillbaka sina förslag om höjningar av den statliga inkomstskatten och skatten för fåmansbolag handlar i grunden om att samma riksdagsmajoritet motsätter sig förslagen.

Man kan se det senare som ett tecken på att Alliansens strategi att hota med misstroendeförklaringar varit effektiv. Men faktum kvarstår: Det hade varit enklare att från början bilda en regering som avspeglade faktiska majoritetsförhållanden i riksdagen.

Då hade vi sluppit den osäkerhet som hotet om vinstförbud skapar för företagen i välfärden. Och Alliansen hade inte behövt använda misstroendeinstrumentet för att stoppa skattehöjningar som saknar parlamentariskt stöd.

Det finns två viktiga lärdomar man kan göra av detta: För det första är det orimligt att basera framtida regeringar på annat än faktiska riksdagsmajoriteter grundade i sakpolitik. För det andra är det genuint korkat att ge bort sitt politiska inflytande när man har möjlighet att använda det för att förverkliga sin politik.

Svend Dahl
fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån

Mer från Åsikter

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 14 november 2017

Artiklar från 13 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 7 november 2017

Artiklar från 6 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 31 oktober 2017

Artiklar från 30 oktober 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 24 oktober 2017

Artiklar från 23 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen