Reformera i stället för att bromsa

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Dyrt. Med det föreslagna amorteringskravet ökar kostnaden för lån ytterligare, vilket riskerar att krascha marknaden. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Krönika. När Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen pratar om att värna de som inte kommer in på bostadsmarknaden undrar man om han missuppfattat vad hans förslag innebär. Att införa en extra kostnad för att ta lån innebär att trösklarna för förstagångsköpare och unga ökar.

Under måndagen fattade styrelsen för Finansinspektionen beslut.

Förslaget har kritiserats av välrenommerade ekonomer, exempelvis Lars E O Svensson, tidigare vice riksbankschef.

De vill införa ett utökat amorteringskrav, en så kallad skuldbroms. Men regeringen tvekar – med all rätt.

Skuldbromsen skulle innebära att den som tar ett bostadslån på mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera en procent på lånet varje år, utöver det tidigare kravet som innebär en eller två procents amortering om bostaden är belånad till 50 respektive 70 procent.

Både antalet kritiker och antalet motargument är stort. Men Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen anklagar i Göteborgs-Posten (10/11 2017) de som motsätter sig amorteringskravet för att tala i egen sak: ”De som nu diskuterar är de som lever ganska bra på den här uppgången. Fastighetsmäklare, byggbolag och banker. De har det ganska bra när det går upp. Men vilka är det som inte har det bra? Det är folk som inte kommer in på bostadsmarknaden.”

Det är ett märkligt uttalande. Förutom att det är dålig stil att recensera debattörerna i stället för argumenten verkar Thedéen ha missat att förslaget också kritiserats av välrenommerade ekonomer, exempelvis John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms Universitet, och Lars E O Svensson, tidigare vice riksbankschef.

Men när Thedéen dessutom pratar om att värna de som inte kommer in på bostadsmarknaden undrar man om han missuppfattat vad hans förslag innebär. Att införa en extra kostnad för att ta lån innebär att trösklarna för förstagångsköpare och unga ökar, inte att de minskar.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) uttryckte under förra veckan tveksamhet inför det utökade amorteringskravet. Det gör han rätt i.

I en situation där bostadspriserna stannat av, eller till och med fallit, är det farligt att införa fler dämpande åtgärder. Speciellt sådana som är så kraftiga som det nya förslaget, som i praktiken skulle innebära ett tak på hur mycket bostäder får kosta.

Hushållens skuldsättning är för hög, det har Finansinspektionen rätt i. Men lösningen är en reformerad bostadsmarknad, och att man kommer bort från de låga räntorna – som ytterligare dopas av det skadliga ränteavdraget.

Skuldbromsen är inte bara kontraproduktiv, utan också farlig för ekonomin. Eriksson bör slänga förslaget i papperskorgen, och bjuda in till nya bostadssamtal i stället.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Mer från Åsikter

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 14 november 2017

Artiklar från 13 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 7 november 2017

Artiklar från 6 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 31 oktober 2017

Artiklar från 30 oktober 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 24 oktober 2017

Artiklar från 23 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen