Rädslan för allvar

Allmänheten måste veta mer om de kränkningar och hot som Sverige utsätts för. Det är först när helhetsbilden blir tydligare som förståelse är möjligt.

Not Found2014-10-24 05:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Det här är mycket allvarligt. Det är rätt och slätt för jävligt att någon eller något är inne på svenskt territorium på detta sätt.

ÖB Sverker Göranson skrädde inte orden när han i tisdags uttalade sig, efter att han tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) hade informerat försvarsutskottet om den senaste veckans ubåtsdrama.

Detta allvar verkar dock inte vara förankrat vare sig i regeringens toppskikt eller bland befolkningen. Statsminister Stefan Löfven (S) försökte vid sitt besök i Finland i måndags tona ner insatsens betydelse. Vice statsminister Åsa Romson (MP) sa samtidigt till TT, som svar på frågan om hur försvaret ska kunna klara sina uppgifter, att det får Försvarsmakten klara bäst de vill, eftersom ”det är inte så att försvaret har lite pengar” och att man då helt enkelt får ta och planera om.

Officersförbundets ordförande Lars Fresker tog sig för pannan och skickade ut ett argt pressmeddelande där han i stort sett förklarade att Romson är både okunnig och på gränsen till inkompetent: ”Att tro att Försvarsmakten har mycket pengar bara för att det finns ett antal miljarder i budgeten är en usel analys. Pengarna måste ju sättas i relation till vad som ska göras med dem”.

Det mest häpnadsväckande, om än inte överraskande, inlägget i debatten kom från Feministiskt initiativs Gudrun Schyman och Veronica Svärd. I en debattartikel i Expressen skriver de att reaktionen på ubåtsjakten är ”fantasier” som beror på en ”föråldrad patriarkal politik som får försvarsromantiker att fira julafton". Vidare: ”Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete”.

Enligt Fi är det inga som helst problem att en främmande makt opererar på svenskt territorium. Välkomna till homeparty på Söder i Stockholm. Det är obegripligt att Schyman och Svärd kallar Stockholms skärgård för ”gränstrakter”, som om det vore internationellt vatten. Det är idioti omvirad av aningslöshet och täckt av okunskap.

Förra året presenterade författaren och journalisten Johanne Hildebrandt, i samarbete med tankesmedjan Frivärld och Kungliga Krigsvetenskapsakademien, en undersökning om synen på svensk militär. Endast två procent av de 400 tillfrågade soldaterna kände sig ”mycket” uppskattade av allmänheten, 14 procent ”ganska” och 33 procent ”varken eller”. 68 procent ansåg inte att allmänheten hade en god förståelse för deras arbete.

Det kräver ökad öppenhet från Försvarsmaktens sida, som själv har medgett att det sedan tidigare förekommit misstänkt aktivitet av främmande makt i samma område som man nu genomsöker.

Allmänheten måste veta mer om de kränkningar och hot som Sverige utsätts för. Det är först när helhetsbilden blir tydligare, med raka linjer från ökat aggressivt beteende i luften kopplat till ökad aggressivitet såväl ovan som under ytan, som förståelse är möjligt.

Det är det enda sättet att få Åsa Romson med sällskap att ta frågan på allvar, oavsett om de förstår den eller inte.

Csaba Bene Perlenberg

liberal skribent med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik