Påsken innebär inget avbrott i 7–24-samhället

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Fredrik Persson/TT

Krönika. Vi beklagar, och ibland kanske till och med ser ner på människor som fastnat i alkohol-, drog-, sex- eller spelberoende, men om vi blir shoppingberoende ses vi snarast som goda samhällsmedborgare som ser till att de ekonomiska hjulen snurrar.

Vår dotter som bor i Tyskland tycker att det är skönt att det mesta är stängt på söndagarna.

Redan i de tio budorden hittar vi en insikt om behovet av vila.

I Sverige har vi sedan länge slopat vilodagen. Att det mesta är öppet gäller även de stora kristna högtiderna – som jul och påsk.

Att många i ett sekulariserat samhälle förlorat känslan för kristna högtider är inte märkligt. Tyvärr är det så att vi ”slängt ut barnet med badvattnet” eftersom vi samtidigt förlorat respekten för alla människors behov av vila och återhämtning.

Redan i de tio budorden hittar vi en insikt om behovet av vila, som till och med gällde slavarna och arbetsdjuren, alltså den första arbetstidslagen. Att vi tappat bort något som en liten folkgrupp i Mellanöstern insåg redan för 3000 år sedan är tragiskt.

Vi beklagar, och ibland kanske till och med ser ner på människor som fastnat i alkohol-, drog-, sex- eller spelberoende, men om vi blir shoppingberoende ses vi snarast som goda samhällsmedborgare som ser till att de ekonomiska hjulen snurrar.

Personligen tror jag att detta shoppingberoende kan vara lika förödande för livskvaliteten som andra beroendesjukdomar.

Att många människor fastnar i ett shoppingberoende är bara en sida av myntet. Den andra sidan är hur mycket konsumtion vår planet tål. Om alla kineser och indier skulle förbruka planetens resurser som svenskar skulle vissa råvaror kanske inte ens räcka till våra barnbarn. Till detta kommer att konsumtionen påverkar klimatet.

Ibland tycker jag att vi i de västerländska konsumtionssamhällena uppträder som den bakfulle alkoholisten som säger att får jag bara en sup till så kommer jag att må bättre. Kortsiktigt är det visserligen sant, men långsiktigt inser de flesta av oss att det är osant oavsett om det gäller alkohol eller en ständigt ökad konsumtion.

En missbrukare är inte hjälpt av moraliska fördömanden, det som krävs är att hen kommer till insikt om problemet. Sedan handlar det om fylla sitt liv med något annat än att jaga ruset. Därför behöver vi föra samtal med varandra om vilka liv vi vill leva och vilket samhälle vi vill ha – för oss själva, för våra barn och barnbarn.

Tyvärr vinner man inga politiska val genom att lyfta fram denna typ av frågor. Förhoppningsvis kommer en kollektiv insikt att växa fram om att vi måste ändra vår livsstil innan det är för sent.

Innan det händer kan vi som individer lära oss mer om hur vår konsumtion påverkar vår planet. Ett annat tips är att vi ska ”konsumera” mera kultur i form av litteratur, teater, film och konst. Jag tror också att en återupptäckt av den kristna tron skulle kunna leda till en ny livskänsla och ett annat sätt att se på konsumtionen.

Själv kommer jag att använda långfredagens eftermiddag till att i flera timmar lyssna på Bachs Matteuspassion.

Hans Marklund
föreståndare för Skellefteå Stadsmission och präst

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen