Osanning med schysst avsändare

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika. Det är lättare att bemöta hörsägen som kommer från diskussioner kring ett fikabord än det är att bemöta halvsanningar som kommer etablerad media där det finns en större förväntan på en välgrundad och sanningsenlig rapportering.

Min son hade (som vanligt) ett klokt inspel på temat källkritik häromdagen.

Vi fattar att det finns de som leker journalister och skapar alternativa sanningar.

UR-programmet han tittade på poängterade vikten av att vara källkritisk och inte tro på allt som sägs på tv.

Hans omedelbara reaktion var: ”Men om de säger så, hur ska jag veta att även det är sant?”

Källkritik om källkritik helt enkelt.

Jag ska erkänna att jag å ena sidan ville säga åt honom att inte övertänka det där, å andra sidan blev jag stolt över att han verkligen fattat innebörden av källkritik.

Vi har till leda hört om falska nyheter och idogt försökt lära stora som små vikten av att vara kritisk till det man läser, ser och hör. Vi fattar att det finns de som leker journalister och skapar alternativa sanningar, rent förtal och allmänt ”hittepå” i syfte att bilda opinion kring sådant som kanske inte ens existerar.

Med jämna mellanrum blir jag kontaktad av personer som vill fråga om politiska beslut. Ofta har de fått sin information genom media eller i diskussioner i bekantskapskretsen, såväl vid fikabordet som på nätet.

Jag gläds när jag får höra ”jag är inte riktigt insatt, kan du förklara mer” och får möjlighet att utveckla den beskrivning de fått.

Däremot blir jag rädd när jag hör vilka myter som sprids, myter som har sin utgångspunkt i att beslutsfattare vill ont och inte ”har koll på hur vanliga människor har det”.

För allmän kännedom så består kommunala beslutsfattare i huvudsak av helt vanliga människor, med helt vanliga jobb som de går till dagligdags. Politiken är något som man ägnar sin fritid åt, något man förskjuter sin arbetstid för.

Det är dock lättare att bemöta hörsägen som kommer från diskussioner kring ett fikabord än det är att bemöta halvsanningar som kommer etablerad media där det finns en större förväntan på en välgrundad och sanningsenlig rapportering.

Nyligen rapporterade Dagens Nyheter från en debatt i riksdagen som Vänsterpartiet initierat kring sexuella övergrepp. I sann clickbait-anda rapporterades att endast 18 av 349 ledamöter valde att delta, och att intresset från politiken är svalt.

Vad Dagens Nyheter glömde att säga var att den här debatten var förlagd till en måndag. Då arbetar riksdagsledamöterna i sina respektive valkretsar.

Vidare glömde Dagens Nyheter att skriva att replikskiften inte är tillåtna i den här typen av debatter, inte heller att den anordnats med kort varsel eller att det vore oerhört ineffektivt om alla ledamöter deltog i varje allmän debatt eftersom de då inte skulle få gjort det arbete de behöver göra.

I det arbetet ingår inte att delta i varje seminarium och allmän debatt som lyfts i kammaren.

Resultatet: Än mer gödsel på det groende politikerföraktet.

Emilia Hallin
socialdemokratisk ordförande i kulturnämnden i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen