När orden verkar för små

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Foto: Carina Kvist

Krönika. Det jag egentligen vill säga är tack. Tack till Skellefteå och alla som har hjälpt oss att genomföra Skellefteå Pride, och till alla ni underbara människor som har deltagit.

Jag har försökt hitta fina ord för att beskriva den pridevecka som passerat.

Efter prideveckan och paraden inser jag att de trångsynta människorna inte är flest.

Men det är som om alla ord plötsligt verkar vara för små. Jag ska ändå göra ett försök.

Skellefteå Pride invigdes med en regnbågsmässa i kyrkan. Det var en mässa full av sång, dans och vackra ord om kärlek. En mer värdig och stämningsfull invigning kan jag inte tänka mig.

Efter det fortlöpte en vecka full av aktiviteter, alla med syfte att lyfta hbtq-frågor på olika sätt. Det var öppet hus i vår lokal, invigning av barnens regnbågshylla på biblioteket, filmvisning och mycket annat.

Vi kunde också se Skellefteå AIK:s regnbågsfärgade tröjor som de spelade i under prideveckan. Ett ställningstagande som känns oerhört viktigt inom idrotten där machokulturen ofta är väldigt påtaglig.

På fredagen avlöste de olika föreläsningarna varandra och jag tyckte att innehållet blev en bra blandning av olika ämnen, humor och mörkaste allvar.

Själv fick jag många nya insikter under föreläsningsdagen och det gjorde mig glad att det var så många besökare som förmodligen också fick nya perspektiv. Utbildning är viktigt för att våga vidga sina vyer.

Sedan blev det lördag och paraddag. Och det är här jag känner att mina ord tar slut, för det är omöjligt att beskriva känslan när man ser tusentals personer med regnbågsflaggor och banderoller sluta upp för att marschera, dansa, fira och vråla.

Allt för att stödja kampen som vi hbtq-personer har fört under så lång tid. Det som tyvärr inte är självklart ännu, att alla människor ska ha rätt att vara den man är och älska vem man vill.

Så det jag egentligen vill säga är tack. Tack till Skellefteå och alla som har hjälpt oss att genomföra Skellefteå Pride, och till alla ni underbara människor som har deltagit.

Ibland har jag blivit lite nedstämd när jag läst vissa hatiska kommentarer som florerat.

Är det verkligen så många som tycker så?

Men efter prideveckan och paraden inser jag att de trångsynta människorna inte är flest. Det är bara sådana som syns för att de orkar lägga energi på negativa kommentarer.

Vi andra dansar på gatan.

Så älskade Skellefteå, tack för dessa sju dagar.

Men snälla ni, glöm inte bort oss nu.

Linnéa Wikman
ordförande i RFSL Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen