Öppna dörrarna till partibunkrarna

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Valet av nästa partiledare i Moderaterna bör präglas av mer transparens. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika. Sveriges slutna partier behöver mer öppenhet. En del av det som gjorde Anna Kinberg Batras uppgift som partiledare omöjlig var hennes bristande mandat. Det kan i sin tur spåras till en stängd process när hon blev vald.

Sveriges slutna partier behöver mer öppenhet. Det tjänar hela demokratin på.

En del av det som gjorde Anna Kinberg Batras uppgift som partiledare omöjlig var hennes bristande mandat.

”Öppenhet är betydelsefullt för att en ny partiledare ska få tillräcklig legitimitet”, skriver Mikael Odenberg (M), tidigare försvarsminister, i ett Facebook-inlägg. Där tillkännager han också att han står till förfogande som ny partiledare.

Oavsett om Moderaternas valberedning, eller dess medlemskår, vill välja Odenberg gör de klokt i att ta honom på orden.

En del av det som gjorde Anna Kinberg Batras uppgift som partiledare omöjlig var hennes bristande mandat. Det kan i sin tur spåras till en stängd process när hon blev vald.

Kinberg Batra saknade öppna motkandidater. Det kan möjligen ge ett tillfälligt sken av enhällighet och samling, men skapar problem när det är dags för strategiska och/eller politiska vägval, då det visar sig att motsättningar inom partiet inte luftats, debatterats eller lösts.

I Kinberg Batras fall gällde det bland annat relationen till Sverigedemokraterna. Mona Sahlin, då partiledare för Socialdemokraterna, råkade ut för samma sak vad gällde förhållandet till Vänsterpartiet.

Jämför sedan med Centerpartiets Annie Lööf, som valdes i en mer öppen process, och som hade ett solitt internt stöd även när det blåste snålt i början av hennes partiledartid.

Öppenhet i partierna har även andra fördelar. Bland annat blir trösklarna till politiskt engagemang lägre.

I den pågående processen i Liberalerna, där Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund, genomförde distriktet i Östergötland ett primärval. Resultatet var att drygt 50 procent av medlemmarna deltog – dubbelt upp jämfört med ett vanligt provval.

Deltagande behöver inte heller begränsas till att vara närvarande vid en omröstning. Olle Wästberg och Daniel Lindvall, tidigare ordförande respektive sekreterare i Demokratiutredningen, skriver i sin bok ”Folkstyre i rädslans tid” att arbetarklassen och unga människor, två grupper som på senare år varit svåra att engagera, visar stort intresse för politik på nätet.

Livesända seminarier, forumdebatter eller vägledande nätomröstningar är möjligen andra sätt släppa in ljus och frisk luft i partiernas bunkrar.

Kanske skulle öppna kandidaturer till partiledarposten i Moderaterna kunna bli den första sprickan i den tjocka fasaden.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen