Nu söker danska S högerpopulisternas stöd

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Dansk Folkeparti med partiledaren Kristian Thulesen Dahl är i dag stödparti åt Lars Løkke Rasmussens borgerliga regering. Men nu sneglar högerpopulisterna vänsterut. Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto/AP Photo/TT

Krönika. Det handlar inte om att gilla högerpopulisterna eller anamma deras världsbild – fråga Venstrepolitiker och de gillar knappast Dansk Folkeparti. I stället handlar det om att utifrån det valresultat väljarna levererat försöka ta vara på de möjligheter som ges för att få igenom sin egen politik

Rumsrena, det blir ni aldrig, sa Danmarks dåvarande statsminister socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen 1999 om högerpopulistiska Dansk Folkeparti (DF).

Ända sedan Kristian Thulesen Dahl blev partiledare 2012 har det spekulerats i att Dansk Folkeparti skulle röra sig vänsterut.

Nyrup Rasmussen lät som de flesta svenska politiker låter i dag. DF betraktades, precis som Sverigedemokraterna, som något katten släpat in.

Hur det gick det vet vi. DF kom två år senare att bli stödparti åt Anders Fogh Rasmussens borgerliga regering och har numera samma roll för Lars Løkke Rasmussens.

De senaste veckornas stora diskussionsämne i dansk politik har dock varit de allt tätare banden mellan Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna.

På alla hjärtans dag, vilket skapade allmän förtjusning bland danska politiska kommentatorer, framträdde S-ledaren Mette Frederiksen och DF:s partiledare Kristian Thulesen Dahl i en gemensam intervju i fackföreningen 3F:s medlemstidning.

Där talade de om hur de tillsammans motsätter sig regeringens planer på högre pensionsålder, sänkningar av de högsta marginalskatterna och införandet av en platt fastighetsskatt.

Ända sedan Thulesen Dahl blev partiledare 2012 har det spekulerats i att DF skulle röra sig vänsterut. I ett tal 2014 konstaterade Thulesen Dahl exempelvis: ”På det stora hela är jag övertygad om att danska arbetare har mycket att tjäna på om DF och S närmade sig varandra.”

DF:s utspel med S har lett till oro inom statsministerpartiet Venstre där många fruktar att relationen med DF håller på att haverera. Det har förstärkts av att finansministern Kristian Jensen gjort uttalanden om globaliseringens fördelar och att politikerna inte ska blanda sig i om någon bär slöja – vilket kan tänkas reta DF.

Andra borgerliga politiker varnar för att DF:s väljare betraktar sig som borgerliga och att det därför kommer att straffa sig att närma sig S. Det låter misstänkt som våra egna spelteoretiska diskussioner, bortsett från att det i Danmark handlar om att försäkra sig om högerpopulisternas stöd.

Att något liknande skulle hända i Sverige kan tyckas avlägset. Men det troliga är att både Socialdemokraterna och Moderaterna på några års sikt kommer att tävla om Sverigedemokraternas stöd. Just nu är det framförallt M-företrädare som ser möjligheter i ett närmande till SD.

Men det räcker med att se till Jimmie Åkessons uttalanden om hur han i ett samarbete med M skulle prioritera frågor om exempelvis fattigpensionärers villkor (Ekot 27/8 2016) eller hur SD nu kommer att stödja regeringens förslag att riva upp lex Laval, för att se hur SD skulle kunna bli en samarbetspartner även för S.

Det handlar inte om att gilla högerpopulisterna eller anamma deras världsbild – fråga Venstrepolitiker och de gillar knappast DF. I stället handlar det om att utifrån det valresultat väljarna levererat försöka ta vara på de möjligheter som ges för att få igenom sin egen politik.

Sverige är inte Danmark och Dansk Folkeparti är inte Sverigedemokraterna. Men nästa gång någon politiker högstämt deklarerar att man aldrig kommer att ha något att göra med ett parti som stöds av en femtedel av väljarna finns det kanske anledning att ta det hela med en nypa salt.

Svend Dahl
fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen