Nu har Miljöpartiet fått nog av företagsfientliga skattehöjningar

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har lagt börda efter börda på små och medelstora företag. Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika. Regeringen har medvetet valt att se rot och rut som generösa subventioner för villaägarna snarare än en källa till fler jobb. Därför är det välkommet att Rasmus Ling, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, äntligen säger stopp och belägg till finansministern.

Miljöpartiet säger nej till Socialdemokraternas förslag att försämra 3:12-reglerna.

Till skillnad från Socialdemokraterna har Miljöpartiet en skamgräns i skattepolitiken.

Till skillnad från Socialdemokraterna har Miljöpartiet en skamgräns i skattepolitiken.

Finansminister Magdalena Andersson (S) saknar alla spärrar när det kommer till att klämma åt jobb och företagande. Hittills har hon höjt arbetsgivaravgifterna för unga, försämrat rut- och rot-avdragen, vänt 180 grader om solelens beskattning och försökt införa vägslitageavgifter.

Börda efter börda har lagts på små och medelstora företag. Och regeringens skattehöjarlinje tycks ha fått omedelbara konsekvenser. Trots högkonjunktur och bostadsbrist ökade antalet konkurser i byggbranschen med 17 procent under årets två första månader. Här finns en direkt koppling till det minskade rot-avdraget.

Nästan lika illa är läget i rut-sektorn.

Fler hemtjänstföretag märker att kunderna slår i taket för avdrag. Svarta jobb som tidigare blev vita blir återigen svarta.

Denna hastiga inbromsning av framtidsoptimism bland småföretagen beror inte på konjunkturen eller på bristande arbetsmoral. Tvärtom uppger många företagare att man vill anställa fler om anställningskostnaderna blir lägre.

Men regeringen har medvetet valt att se rot och rut som generösa subventioner för villaägarna snarare än en källa till fler jobb. Därför är det välkommet att Rasmus Ling, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, äntligen säger stopp och belägg till finansministern.

Magdalena Anderssons föreslagna försämringar av 3:12-reglerna innebär höjda lönekrav för att kunna ta ut kapitalbeskattade inkomster, och en sänkning av beloppet som får tas ut som inkomst av kapital från 160 000 till 100 000 kronor.

Det är socialdemokratisk skattehöjarpolitik när den är som allra sämst. Reformen slår mot driftighet, de minsta företagen och den kämpade landsbygd som statsminister Stefan Löfven nyligen lade en arbetsvecka på att fjäska inför.

Sverige behöver en mer likvärdig beskattning av lönearbete och inkomst av kapital. Det kräver inkomskattelättnader som får upp sysselsättningstalen, inte att regeringen klämmer åt hantverkare som kämpar för att få ihop plus och minus.

Miljöpartiets senaste två år har präglats av bakslag och att man har behandlats som en lydhund till Socialdemokraterna.

Det var hög tid för de gröna att skälla tillbaka.

Lars Kriss
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 september 2017

Artiklar från 21 september 2017

Artiklar från 20 september 2017

Artiklar från 19 september 2017

Artiklar från 15 september 2017

Artiklar från 14 september 2017

Artiklar från 13 september 2017

Artiklar från 12 september 2017

Artiklar från 11 september 2017

Artiklar från 8 september 2017

Artiklar från 7 september 2017

Artiklar från 6 september 2017

Artiklar från 5 september 2017

Artiklar från 4 september 2017

Artiklar från 1 september 2017

Artiklar från 31 augusti 2017

Artiklar från 30 augusti 2017

Artiklar från 29 augusti 2017

Artiklar från 28 augusti 2017

Artiklar från 25 augusti 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen