Nordkorea bryr sig inte om fina FN-signaler

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Om utrikesministern värnar om stabilitet borde hon inte skriva under nedrustningsresolutionen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika. Problemet är att skurkstater som Nordkorea inte tenderar att bry sig nämnvärt om omvärldens signaler. Och så länge länder som Nordkorea har kärnvapen måste de liberala demokratierna behålla sina. Annars skulle en farlig maktobalans uppstå.

Världen är inte som den borde vara.

Sverige kan inte ägna sig åt symboliskt frifräseri på den internationella säkerhetspolitiska arenan.

Men man kan inte bedriva politik som baseras på hur man önskar att världen var.

Dessvärre verkar inte utrikesminister Margot Wallström (S) inse detta.

Tidigare i somras antog FN en resolution om att förbjuda kärnvapen. Men beslutet uppskattas inte av FN:s alla medlemsländer.

Föga förvånande stod kärnvapenländerna USA, Storbritannien, Frankrike och Ryssland utanför förhandlingarna. Likaså Nordkorea som natten till tisdagen (29/8 2017) avfyrade en missil över norra Japan som landade i havet 120 mil från Japans kust.

Margot Wallströms ord om att FN:s kärnvapenresolution skulle vara ”en betydelsefull process som nu gått i mål” är alltså inte bara överdrivet optimistiska. De är direkt felaktiga. De länder som faktiskt har kärnvapen är ju inte med. På sin höjd har FN ”skickat en signal” om att man önskar se en nedrustning.

Problemet är bara att skurkstater som Nordkorea inte tenderar att bry sig nämnvärt om omvärldens signaler. Inte heller Ryssland lär vara särskilt intresserat av att rusta ned. Och så länge länder som Nordkorea har kärnvapen måste de liberala demokratierna behålla sina. Annars skulle en farlig maktobalans uppstå.

Den 20 september ska FN-avtalet skrivas under. För att Wallström ska kunna signera för Sveriges räkning måste riksdagen först rösta för hennes linje.

Hittills har utrikesministern med rätta mött motstånd. Flera oppositionspolitiker frågar sig hur ett svenskt samarbete med Nato ens är möjligt om Sverige skriver under. Dessutom har intresset för FN-resolutionen varit svagt bland övriga EU-länder.

Sverige kan inte ägna sig åt symboliskt frifräseri på den internationella säkerhetspolitiska arenan. Svenska intressen och säkerhetspolitisk stabilitet säkras genom samarbete med allierade EU- och Natoländer, inte genom att Margot Wallström deklarerar att vi i Sverige inte gillar kärnvapen.

För det är det faktiskt få som gör. Det ligger inte i Sveriges och västvärldens intresse att USA, Frankrike och Storbritannien tar till nukleära stridsmetoder. Men det är av yttersta vikt att de kan göra det.

Fred garanteras inte främst genom symboliska avtal utan genom reell terrorbalans. Så ser världen ut, oavsett vad man tycker om det.

Karin Pihl
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 18 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen