Missriktade skattehöjningar, misslyckad politik

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Stefan Löfvens regering är inte i närheten av att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika. Med ett år kvar till valet har Magdalena Andersson visat hur hon tycker att skattepengar ska användas. Även den som gillar prioriteringen kan dock konstatera att regeringens stora vallöfte om arbetslösheten är långt borta.

På tisdagen inleddes valåret.

En extra nagel i ögat, signerad Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.

Då öppnade nämligen riksdagen igen efter sommaren.

Om inte annat märks det på den budget som finansminister Magdalena Andersson (S) snart ska lägga fram. Hon har meddelat att det finns cirka 40 miljarder kronor i reformutrymme.

Socialdemokraterna är stolta över sin svällande budget. Flera ministrar har pratat om hur de vänt Alliansens underskott till överskott. Men Alliansregeringen regerade under den värsta finanskrisen i modern tid. Statsminister Stefan Löfven och (S) finansminister Andersson gör det i en brinnande högkonjunktur.

På ett liknande sätt berättar regeringen belåtet att arbetslösheten sjunker.

Det stämmer – den säsongsrensade siffran var 6,7 procent i juli, att jämföra med 7,3 två år tidigare. Men om man ska göra en rättvis jämförelse med Alliansregeringarna 2006–2014 var arbetslösheten i mars 2008, då det fortfarande var högkonjunktur, nere på 5,9 procent.

I valrörelsen 2014 lovade Löfven att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det är hans regering inte i närheten av att åstadkomma. Tjeckiens arbetslöshet var i juli 2,9 procent. Så låga siffror har Sverige inte ens om vi bara räknar infödda svenskar.

Vilket förstås leder oss till ett av Löfvenregeringens verkligt stora misstag: glappet i sysselsättning mellan infödda och utrikes födda fortsätter att öka.

Enskilda satsningar i höstbudgeten är inte dåliga, som fler utbildningsplatser på yrkeshögskolan och snabbspår för nyanlända med kompetens inom bristyrken, men greppen är för små. Fler verkningslösa lönesubventioner eller traineejobb som kan räknas i hundratalen kommer inte att lösa problemen.

Att få utrikes födda i arbete kommer att bli en ödesfråga för Sverige. Ändå petar regeringen med detaljer i stället för att föreslå breda strukturreformer.

Att medel- och höginkomsttagare fått höjd marginalskatt flera gånger under mandatperioden kan till och med leda till ökad arbetslöshet.

Å andra sidan måste inte allt handla om denna enda indikator. Jobbskatteavdragen, de höjda brytpunkterna för statlig inkomstskatt och rut-avdraget var alla skattesänkningar som gjorde livet mer drägligt för breda grupper löntagare. På olika sätt har Alliansens skattelättnader minskats under mandatperioden.

Men som om det inte räckte med höjd skatt på arbete meddelade regeringen i förra veckan att man också vill höja skatten på sparande i investeringssparkonton.

En extra nagel i ögat, signerad Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.

Så växer ett reformutrymme till 40 miljarder kronor. Lite skickas tillbaka i form av höjda bidrag, men det mesta i budgeten anses göra bättre nytta någon annanstans. Med ett år kvar till valet har Magdalena Andersson visat hur hon tycker att skattepengar ska användas.

Även den som gillar prioriteringen kan dock konstatera att regeringens stora vallöfte om arbetslösheten är långt borta.

Löfvenregeringens ekonomiska politik är skattehöjande och bidragsfokuserad – men mer än allt annat misslyckad.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen