Marx och Engels hade fel

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016
Friedrich Engels och Karl Marx hade fel, konstaterar Kjell Hanseklint. Foto: AP Photo/TT

Krönika. Efter noggrant analyserande har jag kommit fram till att centrumhandlarna och jag, trots mina socialistiska ambitioner, borde kunna enas under parollen, ”En kommun, endast ett Systembolaget i centrum”.

Efter att de senaste distriktsstyrelserna i Vänsterpartiet i Västerbotten fått mig att inse att jag som socialist bör lämna partiet, har jag sedan i slutet av februari återupptagit en 1970- och 1980-talsfredagstradition – efterjobbetförsäljning av vänsteridéer på torget i Skellefteå centrum.

Då sålde jag vänsterparitidningen Ny Dag, nu säljer jag den oberoende socialistiska tidningen Flamman.

Då sålde jag vänsterparitidningen ”Ny Dag”, en tidning som jag i egenskap av partistyrelseledamot i Vänsterpartiet var med om att lägga ner i början av 1990-talet. Nu säljer jag den oberoende socialistiska tidningen ”Flamman”, en tidning som startade sin utgivning 1906 i de norrbottniska malmfälten.

Efter att ha stått på torget i stort sett varje fredagseftermiddag, sedan jag lämnade partiet, tvingas jag i lövsprickningens tid konstatera att det kapitalistiska marknadsfundamentalistiska systemets centralisation inte bara har förstört fredagscentrumhandeln.

Den har även förstört efterjobbetmarknaden för de socialistiska idéerna.

Med den insikten tvingas jag även konstatera att Karl Marx och Friedrich Engels hade fel när de i det ”Kommunistiska manifestet” förutspådde att det kapitalistiska systemets koncentrationsutveckling skulle leda till att människorna skulle dras från landet in till staden.

Det var en politisk/ekonomisk utveckling som herrarna Marx och Engels applåderade då de menade att det kapitalistiska systemet därmed skulle hjälpa socialismen på vägen eftersom den växande arbetarklassen skulle undandras från landsbygdens förslöande inverkan.

Min marknadsanalys anno 2016 är att Kalle och Friedrich 1848 inte förutspådde att det kapitalistiska systemet, efter att ha dragit proletariatet från landet till staden, skulle decentralisera och förslöa lönearbetarklassen genom att, efter arbetsveckan, dra dem till speciella ”månglartempelområden” strax utanför städernas kärnor.

Efter noggrant analyserande har jag kommit fram till att centrumhandlarna och jag, trots mina socialistiska ambitioner, borde kunna enas under parollen, ”En kommun, endast ett Systembolaget i centrum”.

Inte för att jag menar att en måste vara på pickalurven för att ta till sig de socialistiska idéerna utan för att ”ett Systembolag per kommun i centrum” är ett dragplåster för centrumhandeln, för en levande stadskärna och även för min efterjobbetsocialistiska kamp i centrum.

Kjell Hanseklint
numera oberoende socialist

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen