LO talar med dubbla tungor om lönerna

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
LO-förbundens gemensamma satsning i den pågående avtalsrörelsen är att få upp lägstalönerna. Foto: Bertil Ericson/TT

Krönika. Genom utbildningsjobben för nyanlända invandrare erkänner Thorwaldsson plötsligt lönenivåns betydelse för att få fler lågutbildade i arbete. Det innebär att LO talar med dubbla tungor.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson föreslår löner under kollektivavtal för att få fler nyanlända i sysselsättning.

Det är inte sannolikt att alla LO-förbund följer med i svängarna när ledningen vänder på en femöring.

Frågan är vad medlemsförbunden säger.

”Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – att ta makten och att behålla den.” Vilhelm Moberg fångade arbetarrörelsens väsen i en endaste mening.

Det är lätt att påminnas om Moberg i dessa dagar. Inför kongressen i april signalerar Socialdemokraterna tiggeriförbud och hårdare straff. Och nu följer närstående intresseorganisationer efter i den pågående slakten av heliga kor.

Häromveckan svängde Hyresgästföreningen och menade att bostadens läge ska få större betydelse för hyressättningen.

På måndagen var det LO:s tur att ta ställning för lägre löner för nyanlända. Thorwaldssons utspel om särskilda utbildningsjobb, som inledningsvis ska omfatta 50 000 personer utan avslutat gymnasium, vittnar om en nyvunnen probleminsikt i LO-borgens direktionsrum.

Men som Sveriges före detta finansminister Anders Borg (M) påpekar i sociala medier är det inte LO som förhandlar, utan varje enskilt förbund. Och ingen vet hur samordningen i den splittrade fackföreningsrörelsen ser ut. Det är inte sannolikt att alla LO-förbund följer med i svängarna när ledningen vänder på en femöring.

Tvärtom är förbundens gemensamma satsning i den pågående avtalsrörelsen att få upp lägstalönerna. I höstas lyckades Thorwaldsson, efter sju sorger och åtta bedrövelser, staka ut vägen framåt efter förra avtalsrörelsens kaos.

Målet är att medlemmar med under 24 000 kronor i månaden ska få störst lönepåslag, vilket är rimligt sett till inkomstskillnaden mellan Kommunal och Byggnads.

Genom utbildningsjobben för nyanlända invandrare erkänner Thorwaldsson plötsligt lönenivåns betydelse för att få fler lågutbildade i arbete.

Det innebär att LO talar med dubbla tungor. LO-ledningens utspel är alltså inte gjutet i sten, även om det får stöd av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Sveriges usla integration av asylinvandrare håller på att utvecklas till ett trauma, såväl nationellt som för arbetarrörelsen.

Lars Kriss
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Mer från Åsikter

Artiklar från 17 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 14 november 2017

Artiklar från 13 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Artiklar från 9 november 2017

Artiklar från 8 november 2017

Artiklar från 7 november 2017

Artiklar från 6 november 2017

Artiklar från 3 november 2017

Artiklar från 2 november 2017

Artiklar från 1 november 2017

Artiklar från 31 oktober 2017

Artiklar från 30 oktober 2017

Artiklar från 27 oktober 2017

Artiklar från 26 oktober 2017

Artiklar från 25 oktober 2017

Artiklar från 24 oktober 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen