EU måste ryta till

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Under förra veckan inledde EU-kommissionen en process som kan ställa den ungerska regeringen inför EU-domstolen. Nu hotar kommissionen även den polska regeringen med samma behandling.

I Ungerns fall gäller kritiken bland annat en ny lag som tvingar organisationer i civilsamhället att redovisa utländska finansiärer. Idén känns igen från Ryssland, där demokratiarbete sedan 2012 har försvårats med liknande metoder. Ungerns premiärminister Viktor Orbán var länge en förespråkare av liberal demokrati och medborgerliga rättigheter. I dag söker han i stället inspiration från ryska högerpolitiker och talar om den liberala demokratins avveckling. I Polen ser nu rättsväsendet i sin tur ut att politiseras efter ungerskt mönster.

Detta ingår i en större demokratisk tillbakagång i regionen där Turkiet och Ryssland har gått längst. Dessa länder befann sig för några år sedan ungefär där EU-medlemmen Ungern är i dag sett till internationella demokratijämförelser. Ungern är i sin tur en inspirationskälla för de som ännu inte har gått lika långt.

Hoten mot demokratin i EU:s nyare medlemsländer är hela unionens angelägenhet. Utvecklingen riskerar att sprida sig om inget görs och inspirerar i dag nationalistmiljöer i allt från Slovakien till Frankrike och Sverige.

Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skrev nyligen att Rysslands aggressiva utrikespolitik och auktoritära utveckling hade behövt bromsas tidigare (The Washington Post 30/6). Detta måste bli en läxa i förhållandet till politiker som Viktor Orbán.

Det är därför viktigt att hålla Ungern och Polen vid de friheter länderna har åtagit sig att upprätthålla när de ingick i EU-samarbetet. Om de två ländernas inte rullar tillbaka reformerna måste resten av EU agera med indragna rösträtter och färre medel från EU-budgeten.

Hoten mot demokratini EU:s nyare medlemsländer är hela unionens angelägenhet.

Europasamarbetet är byggt för rättstatlighet, medborgerliga friheter och förbud mot ekonomisk diskriminering. Därför hotar den demokratiska tillbakagången inte bara enskilda länder utan också medborgarna i de länder de har ingått i en union med.

Demokratihoten i Ungern och Polen är hela EU:s angelägenhet. Europa måste ryta till och säga ifrån.

Joakim Rönnbäck

Bildtext : Regeringscheferna Viktor Orbán och Beata Szydlo hotar Europasamarbetets grundprinciper. Foto: Alik Keplicz,

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen