Det finns gott om vatten här på jorden.
Problemet är bara, som bekant, att det mesta är saltvatten.
Andelen sötvatten är endast 2,5 procent och av den mängden är det mesta bundet i inlandsisar, glaciärer, i marken, eller på något annat sätt som gör att vi människor inte kommer åt det. Ofta finns sötvattnet på fel plats, där vattnet finns bor få människor och vice versa.
Men så är det inte hos oss. I Sverige är vi bortskämda med rent och friskt vatten. Det är bara att vrida på kranen.
I andra länder, och det är faktiskt de flesta, duger vattnet i kranen bara till disk och tvätt – om ens det.
Och på många håll finns överhuvudtaget inte rinnande vatten i husen. I stället tvingas människorna köpa dricksvatten i affären.
Frågan är bara om det kommer att vara lika givet i framtiden att vi svenskar har riklig tillgång till dricksvatten och kan slösa med det.
Det finns anledning att bli lite orolig, inte minst med tanke på allt tal om hotande klimatförändringar, när man läser om hur de har det längre söderut här i Sverige.
I stora delar av sydöstra Sverige, inklusive Öland och Gotland, är nämligen grundvattennivån i de stora vattenmagasinen långt under det normala.
Redan i januari slogs larm om att grundvattennivån, efter ett par torra år, utan tillräcklig nederbörd på vintern, hade nått kritiskt låga nivåer. I våras var nivåerna de lägsta som uppmätts sedan mätningarna startade på 1960-talet.
Trots mycket regn senaste tiden är nivåerna fortfarande långt under de normala.
– Vi klarade sommaren tack vare alla åtgärder vi gjorde under året, bland annat sattes tankbilar in, och våra brukare minskade sin förbrukning med uppemot 20 procent, berättar den tekniska chefen i Mörbylånga kommun på Öland.
Men problemen tycks fortsätta och både på Gotland och på Öland ser man avsaltning av havsvatten som en del av lösningen för framtiden.
Vi som bor i de norra delarna av landet kan dock trösta oss med att vattennivåerna här är över de normala – än så länge i alla fall.
Men vi ska kanske sluta klaga under snöskottningen på vintern och när lite regn stör semesterfirandet på sommaren. Nederbörden behövs uppenbarligen.
Bengt Enqvist
tidigare redaktionschef på Norran
Vi ska kanske sluta klaga när lite regn stör semesterfirandet på sommaren.