Bra staket skapar goda grannar

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Antisemitismen och islamofobin breder ut sig, samtidigt som högerkristna i USA ser erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad, som ett sätt att påskynda Jesu återkomst.

Vi behöver vara trygga i vilka vi själva är och samtidigt ha kunskap om hur grannarna har det.

Somliga menar att det vore bra om religionerna försvann till historiens skräpkammare. Men tänk om det är tvärtom, att vi behöver inkludera och respektera religionerna på ett tydligare sätt för att få ett mera civiliserat samhälle?

En som försökt detta är rabbinen Michael Melchior. Både i Malmö och i Israel/Palestina har han fått imamer och rabbiner att mötas i respektfull dialog. Han menar att även om det kan behövas både polisiära och militära insatser för att hindra terror, så är det ännu viktigare att investera i att bygga en civilisation som inkludera såväl judar, muslimer, kristna som ateister.

Religiösa ledare behöver kunskap om andra religioner, så att okunskap och fördomar inte får fäste i den egna gruppen. Men det är inte bara religionens företrädare som har ett ansvar, även politiker och andra opinionsbildare behöver större kunskap. Idag tycker jag att det är alltför många som snarare underblåser fördomar än hjälper till att bekämpa dem.

Uttrycket ”Bra staket skapar goda grannar” handlar om att vi behöver vara trygga i vilka vi själva är, samtidigt som vi har kunskap om hur grannarna har det. Religionerna kommer inte att försvinna, istället måste samhället ta vara på det som religionerna bidrar med.

Ett intressant exempel på det sistnämnda är DN-artikeln den 31 december av Niklas Ekdal. Rubriken är ”Nu går jag med i kyrkan och betalar mera skatt.” Han citerar bland annat att det verkar finnas en koppling mellan ökad psykisk ohälsa och ökad konsumtion, alltså att rikedomen blivit en slags förbannelse. Samtidigt förfäras han över Therese Mays nationalistiska inskränkthet i uttalandet: ”Tror du att du är en världsmedborgare så är du inte medborgare någonstans.”

Han konstaterar vidare att Svenska kyrkan får kritik för politiska pekpinnar i flyktingdebatten, men uppenbarligen gillar han det han ser för han skriver i slutet av artikeln att ”En klubb som förlorar femtio tusen medlemmar om året i dessa bakvända tider måste göra något rätt.”

Även om det är min högst privata tolkning så tycker jag att det finns ett tydligt samband mellan Michael Melchior och Niklas Ekdal. Bägge ser behoven av goda ideal och större tolerans. Att alla människor är skapade av Gud det förenar judendom, kristendom och Islam. I alla religioner finns en uppmaning till barmhärtighet och medmänsklighet, som även många ateister kan instämma i.

Extremism föds ur marginalisering, därför hoppas jag att alla människor av god vilja ska uppmuntra att religionerna inkluderas i byggandet av ett öppet och rättfärdigt samhälle.

Hans Marklund

Präst

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen