Ge polisen bättre vapen innan någon dör

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Polisen måste få bättre möjligheter att hantera gäng som går till angrepp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika. Nästa år ska Polisen starta en försöksverksamhet med elpistoler. Elchockvapen kan vara effektivt, men det finns en stor risk att det inte genererar avsedd effekt. Om elpilarna inte träffar gärningsmannens kropp på rätt sätt kan en riktigt farlig situation uppstå.

I måndags sköt polisen skarp verkanseld under ett ingripande i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

För att undvika dödsskjutningar måste det finnas ett alternativ mellan batong och pistol.

Polisen skulle gripa en efterlyst person vilket resulterade i upplopp och kravaller. Flera butiker plundrades, en fotograf misshandlades av ett tiotal personer, bilar sattes i brand och maskerade män kastade sten mot poliser.

Situationen var så pass hotfull att en polis kände sig tvungen att skydda liv och hälsa genom att skjuta mot angriparna. Verkanseld är något annat än varningsskott. Det avlossas i nödvärn. Syftet är att träffa angriparen.

Nu träffades inte den aktuella stenkastaren. Men han hade kunnat bli det. Kanske avlidit. Polisen som sköt, som känt sig så hotad att han varit tvungen att ta till det hårdaste medlet, hade kunnat bli träffad av stenkastaren och till och med mist livet.

Det är uppenbart att polisen inte hade full kontroll över situationen. Man var tvungen att dra sig tillbaka och återvända flera gånger med förstärkning. Under några timmar hade gängen kontroll över stadsdelen.

Polisen måste helt enkelt bli bättre på att hantera sådana här situationer, för de lär inte bli färre i framtiden. Om man menar allvar med att minska gängkriminaliteten och narkotikaförsäljningen måste man klara av situationer likt den i Rinkeby.

Och för det behövs bättre utrustning. För att undvika dödsskjutningar måste det finnas ett alternativ mellan batong och pistol.

Nästa år ska Polisen starta en försöksverksamhet med elpistoler. Efter påtryckningar från Polisförbundet har myndigheten gett med sig. Elchockvapen kan vara effektivt, men det finns en stor risk att det inte genererar avsedd effekt. Om elpilarna inte träffar gärningsmannens kropp på rätt sätt kan en riktigt farlig situation uppstå.

Bättre då att använda sig av gummikulor, eller så kallade ”bean bags”, som den amerikanska polisen har. Angriparen blir skadad och slagen till marken som av ett rejält basebollträ, men risken för dödlig utgång är inte alls lika stor som att skjuta någon med tjänstepistolen

Därtill är det orimligt att polisen inte är utrustad med vattenkanoner som snabbt kan skingra folkmassor.

Karin Pihl
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen