Förlåt, jag ser inte vad du säger

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Leif G W Persson, vi gillar dig som du är – med alla dina kilon. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika. Inget budskap kan nå fram till mottagaren om det fastnar i en spretig hårtest eller en åldersrelaterad ojämnhet i hyn. Det har man ju vetat sedan Adam var länsman.

En kolumnist på en av våra största kvällstidningar raljerade vid ett tillfälle över att vice statsminister Isabella Lövin (MP) inte till fullo behagade med sitt yttre vid en presskonferens. Kolumnisten ställde sig frågan varför ingen godhjärtad människa räckt över ett bra mineralpuder och en hårborste.

Sinnebilden av det naturliga, när det kommer till kvinnors skönhet, är ofta det som står långt ifrån det mänskliga.

I samma text förklarar kolumnisten hur svårt det är att ta Lövins budskap på allvar när allt man kan fokusera på är hennes vilda hårtestar invid pannan.

Sammanfattningsvis: Det går inte att lyssna på en kvinna om hennes hår ser ut att bete sig som just det mänskliga hår det är.

Här finns en intressant paradox som blir väldigt tydlig gång efter annan när kvinnors yttre diskuteras. Kvinnor ska se naturligt vackra ut, men nåde den som faktiskt är naturlig.

Sinnebilden av det naturliga, när det kommer till kvinnors skönhet, är ofta det som står långt ifrån det mänskliga. Hon ska vara en skön gudinna, ett andligt väsen med rena drag. Inte för mycket smink, så att det tar över, men lite lagom sådär så man ser … onaturligt naturlig ut.

Konstlat okonstlad.

I ett av våra mest populära tv-program sitter professor Leif G W Persson och berättar klokt om kriminalhistoria och kända brottmål. Svenska folket sitter fängslade framför tv:n och insuper allt han säger. ”Han kan sin sak”, den där G W.

Leif G W Persson kom med en nyhet vid årsskiftet. Inför svenska folket deklarerade han att han hade för avsikt att gå ner i vikt. Vilken kommentar dök då upp?

”G W, vi gillar dig som du är – med alla dina kilon.”

Här bör vi stanna upp och reflektera över vad som just hände. Det är inget nytt under solen, men män och kvinnor bedöms efter väldigt olika måttstockar. G W får se ut som han gör, med all rätt, och har dessutom förmånen att bli lyssnad på.

Där verkar den mentala spärr vara som bortblåst, den som hindrar oss från att nås av information som inte kommer i en stilig förpackning. Eller kan det månne vara så att G W har någonting som Isabella Lövin saknar? Tillgången till det mirakulösa mineralpudret som gör att folk orkar lyssna på vad som egentligen sägs.

Ett tips till de skolelever som misslyckas med att ta till sig av vad läraren säger; skyll gärna på bristen på mineralpuder, under förutsättning att läraren är kvinna, annars är det kört.

Det är klart att inget budskap kan nå fram till mottagaren om det fastnar i en spretig hårtest eller en åldersrelaterad ojämnhet i hyn.

Det har man ju vetat sedan Adam var länsman.

Emilia Hallin
socialdemokratisk ordförande i kulturnämnden i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 26 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen