Experimentera inte med skattepengar

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Generaldirektör Lena Nyberg kunde inte ta till sig av kritiken som riktas mot hennes organisation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika. Ibland blir det fel, menade Lena Nyberg, och försvarade det med att Myndigheten för civilsamhälle- och ungdomsfrågor agerar ”civilsamhällets laboratorium”. Det är en experimentell syn på skattemedel som utmanar skattemoralen.

I våras granskade webbtidningen Smedjan statens bidragsutbetalningar till diverse föreningar.

Är regeringen bekväm med Nybergs flathet och lättvindiga hantering av gemensamma resurser?

Medlen delas ut av Myndigheten för civilsamhälle- och ungdomsfrågor (MUCF) efter ansökan. Ungefär 600 miljoner skattekronor fördelas årligen.

Pengarna ska gå till föreningar och organisationer som motverkar rasism, diskriminering och intolerans och följer demokratins idéer, heter det.

Det har MUCF inte lyckats med. Smedjan avslöjade en rad föreningar där religiös extremism, rasism, homofobi och sexism förekom.

I en separat granskning av SVT Skånenytt framkom hur en förening i Malmö fått pengar av MUCF för projekt som inte genomförts. Tidigare har Sveriges radio avslöjat hur en polsk förening med kopplingar till nazistiska Nordisk Ungdom fått bidrag av Myndigheten för civilsamhälle- och ungdomsfrågor.

Två mönster kan noteras. Miljoner går till föreningar som inte uppfyller MUCF:s kriterier. Det är ett systemfel.

På myndighetens hemsida står att man ”i vissa fall” kan använda nyhetsrapportering som underlag för beslut om bidrag. Det tycks gälla i samtliga fall. Att journalister upptäckt felaktigheterna är en fjäder i hatten för den granskande journalistiken och ett häpnadsväckande misslyckande av MUCF.

Myndighetens generaldirektör Lena Nyberg var i tisdags inbjuden till ett seminarium om Smedjans granskning.

Hon lyckades inte övertyga att organisationen lärt sig någonting.

Nyberg önskade att de kunde ägna lika mycket resurser åt liknande granskning som Smedjan gjort. Att journalisten Sofie Löwenmark gjort upptäckten på fritiden gick henne förbi. Och hur ska det tolkas att chefen för myndigheten vars jobb är att granska utbetalningar ondgör sig över tidsbrist för arbetsuppgifterna?

Ibland blir det fel, menade Lena Nyberg, och försvarade det med att Myndigheten för civilsamhälle- och ungdomsfrågor agerar ”civilsamhällets laboratorium”. Det är en experimentell syn på skattemedel som utmanar skattemoralen.

Är regeringen bekväm med Nybergs flathet och lättvindiga hantering av gemensamma resurser?

Föreningar med statligt stöd kan även uppfattas som mer legitima. Är regeringen bekväm med MUCF:s övriga och framtida bedömningar?

Gustav Juntti
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen