Ett ofredande av Sverige och demokratin

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Foto: Jessica Gow/TT

Krönika. Jag må tycka att vänsterpolitik är det sämsta alternativet för en positiv samhällsutveckling, men den ska banne mig få finnas där. Politiska åsikter ska inte elimineras av våld utan endast av sitt eget förfall på grund av otillräcklighet.

För en tid sedan tog jag del av en rent ut sagt vedervärdig nyhet från Falun i Dalarna.

Demokratin är viktig att skydda. Jag tänker på det nästan varje gång jag står i kommunfullmäktige.

En politiker, en manlig vänsterpartist, hade blivit våldtagen på väg hem från krogen. Enligt den utsatte mannen var motivet för övergreppet politiskt med koppling till hans idéer och uppfattningar om samhällsutvecklingen.

Man bör inte göra skillnad på offer och offer, ett så grovt ofredande som en våldtäkt är fruktansvärt oavsett vem det drabbar – och oavsett motiv. Men i det här fallet menar jag att det inte bara är falupolitikern som är ett offer utan alla vi som anser att demokrati är värt att kämpa för.

Jag må tycka att vänsterpolitik är det sämsta alternativet för en positiv samhällsutveckling, men den ska banne mig få finnas där. Politiska åsikter ska inte elimineras av våld utan endast av sitt eget förfall på grund av otillräcklighet.

Brott med politiska grunder borde därmed ses med mycket stort ogillande. Hela Sverige har ju på sätt och vis blivit sexuellt ofredat av den man som tog till vapen – om vi nu ska förära hans lem med det epitetet – i stället för argument i sin kamp mot vänsterpolitiken.

Konsekvenserna av en sådan handling borde därmed vara stora. Tyngsta sortens straff med skadeståndsplikt till hela svenska folket om du frågar mig.

Eller varför inte förlora rösträtten? Avskyr man spelets regler så mycket att man är beredd att förgripa sig på en annan människa behöver man ju faktiskt inte vara med och spela överhuvudtaget.

Demokratin är viktig att skydda. Jag tänker på det nästan varje gång jag står i kommunfullmäktige. Där sitter vi, hela raden av partier och tycker att vi själva alltid vet bäst.

Trots detta finns det en inbyggd känsla av respekt i vårt plenum. De flesta av oss hyser stor respekt för varandras åsikter, hur oense vi än må vara. Det är något som ger mig tröst i stunder när dåliga politiska beslut tas och vansinnet får för stort utrymme.

Det är nog tur att man har något att finna tröst i för tokstollar med antidemokratiska motiv verkar ha någon form av blomstringsperiod just nu. De spränger folk på öppen gata var och varannan dag och kommer inom en snar framtid att härja med oss som väljer att stå i valstugorna.

Så här kommer en liten hälsning från en av demokratins väktare: Har du inget vettigare att komma med än spott, svordomar och hot för att få som du vill kan du lika gärna hålla tyst. För annars är du inte bättre än– törs jag säga det? – en våldtäktsman.

Micaela Löwenhöök
ordförande för Moderaterna i Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen