En halv försvarsmiljard är ingen tårtfest

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Försvarsgruppen. De fem riksdagspartiernas extramiljoner räddar inte försvaret. Foto: Claudio Bresciani/TT

Krönika. Alla var dock inte lika nöjda över beskedet. Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade de extra pengarna för en ”stor besvikelse”. L vill i stället förstärka försvaret med fyra miljarder kronor redan i år.

500 miljoner kronor är mycket pengar.

I dagsläget handlar det om hur mycket partierna är villiga att mildra försvarets underfinansiering.

Men det räcker inte på långa vägar för att täcka de finansiella hål som Försvarsmakten och civilförsvaret lider av.

Det var idel glada miner när försvarsgruppens fem partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – på måndagen presenterade de höjda försvarsanslagen för 2017. Representanterna var så nöjda över de extra satsningarna i vårbudgeten att de firat med tårta på förmiddagen.

Under ”Folk och försvar” tidigare i år rådde minst sagt en kapplöpning om vilket oppositionsparti som ville satsa mest på försvaret. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) återkom dock med samma mantra, att han inte vill hänga upp sig på siffror.

Under måndagens presskonferens återkom Hultqvist med sin avspända inställning till definierade ekonomiska summor: ”Vi satsar x kronor”, skämtade han.

De extra pengarna ska gå till Försvarsmakten och till totalförsvaret. Att landets försvarsförmåga inte endast består av militären, utan även att det övriga samhällets kapacitet att hantera kriser och angrepp, verkar ha gått in hos politikerna.

Det är bra. Men kommunernas, landstingens, länsstyrelsernas och berörda myndigheters del i det civila försvaret får inte överskugga Försvarsmaktens akuta behov av mer resurser.

Alla var dock inte lika nöjda över beskedet. Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade de extra pengarna för en ”stor besvikelse”. L vill i stället förstärka försvaret med fyra miljarder kronor redan i år.

Björklund har helt rätt i att en halv miljard är för lite. ÖB har meddelat att Försvarsmakten behöver 6,5 miljarder extra fram till 2020.

På försvarsministern verkar det som om fördjupande samtal och enighet räddar försvarsmakten. Så är det – men bara om dessa samtal resulterar i rejäla satsningar. Summor spelar faktiskt roll.

Diskussionen om Sveriges försvarsförmåga handlar egentligen inte om hur mycket som ska satsas på försvaret. I dagsläget handlar det om hur mycket partierna är villiga att mildra försvarets underfinansiering.

En halv miljard kronor är en start, men för att komma upp i de summor som behövs för att inte tvinga försvaret på en bantningskur kommer det att behövas miljardsummor i extrapengar kommande år.

Först när riksdag och regering på allvar hostar upp de pengarna kan det vara läge med tårta.

Karin Pihl
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen