Egenföretagare är det nya proletariatet

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Människor driver företag av olika anledningar men förtjänar samma arbetsvillkor som anställda. Foto: Stefan Gustavsson/SvD/TT

Krönika. Att skapa arbetstillfälle åt sig själv är slitsamt. Sett till arbetstid arbetar företagarna i princip heltid alla årets veckor, utan semester, men får väsentligt sämre betalt. Mer än var sjätte har en inkomstnivå under EU:s mått för ekonomisk utsatthet. Det är en kraftig överrepresentation.

Sverige står inför ett trendbrott.

Bilden av den käcka entreprenören som hinner med lite arbete mellan golfrundorna är förlegad

Antalet arbetslösa ökar nu för första gången sedan 2013. I april var 364 464 inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Deras vardag går ut på att skaffa ett jobb. Långtifrån alla kommer dock att hitta ett.

Då kan ett alternativ vara att anställa sig själv, och för vissa är det rentav den enda vägen in på arbetsmarknaden. De blir så kallade nödvändighetsföretagare.

I en ny rapport från den liberala tankesmedjan Timbro undersöks villkoren för denna yrkesgrupp. Slutsatserna ger en ny bild av den typiske företagaren.

Att skapa arbetstillfälle åt sig själv är slitsamt. Sett till arbetstid arbetar företagarna i princip heltid alla årets veckor, utan semester, men får väsentligt sämre betalt. Mer än var sjätte har en inkomstnivå under EU:s mått för ekonomisk utsatthet. Det är en kraftig överrepresentation.

De är dessutom aldrig sjuka – på pappret. Företagarna har sämre, eller inga, förutsättningar för att vara sjuka, jämfört med anställda.

Det beror på två faktorer. Dels finns ingen kollega som kan hoppa in och hantera en frånvaro. Dels är socialförsäkringssystemet inte anpassat till den ofta varierande inkomsten. Den sjukpenninggrundande inkomsten beräknas nämligen utifrån förväntad – inte faktisk – inkomst.

Företagare betalar in till systemet, men har svårt att få ut något av det. Frånvaro är alltså inget reellt alternativ.

Den ständiga oron för vad en sjukdom kan innebära för ens inkomst, kan i sig framkalla ohälsa. Fyra av tio företagare anser att de har en så pass hög arbetsbelastning att det går ut över den personliga hälsan. Sex av tio vill ha mer tid till familjelivet – men kan inte få loss den.

Att få vara sin egen chef är en anledning till att starta företag. Men bara fyra procent av egenföretagarna i rapporten ser sig själva som företagsledare.

De flesta beskriver sitt yrke utifrån sina arbetsuppgifter: De är inte målande företagare, utan företagsamma målare.

Andra har inget val. Oavsett vad så sliter majoriteten hund till sämre villkor än anställda.

Bilden av den käcka entreprenören som hinner med lite arbete mellan golfrundorna är förlegad. Landets företagare behöver bättre villkor.

Gustav Juntti
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 22 februari 2018

Artiklar från 21 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 7 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 30 januari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen