Det ska löna sig att spara

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Den som spar, han har. Eller? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika. För att råda bukt med problemet krävs inte bara en attitydförändring – att spara är en dygd som behöver återupplivas – utan också en annan politik. Regeringens skattehöjningar på investeringssparkonton är knappast en signal om att det ska löna sig att spara.

Hur blir man rik i Sverige?

Att skylla allt på taskig attityd går inte. Den svenska staten har länge premierat lån framför sparande.

Enligt Tove Zander, vd för Unga aktiesparare, har svenska skolelever fyra svar på den frågan. Man kan lyckas göra en bostadsinvestering i rätt tid, och sedan luta sig tillbaka och njuta av värdeökningen. Man kan gifta sig rikt, eller försöka bli kändis. Annars återstår att vinna på lotto.

Under ett seminarium i riksdagen (25/9 2017), anordnat av Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson, konstaterade paneldeltagarna en sak: det sparas för lite i Sverige, och särskilt bland unga.

Att det är så har flera orsaker. En förklaring är den kulturella aspekten: unga människor tänker kortsiktigt. I dag erbjuder marknaden enkla och snabba sms-lån. Varför spara månadspengen eller lönen från helgjobbet i ett halvår för att ha råd med en ny Iphone när man kan sms:a ”låna” och få pengarna på kontot direkt?

Men att skylla allt på taskig attityd går inte. Den svenska staten har länge premierat lån framför sparande. De generösa ränteavdragen är nästan en uppmaning till att låna pengar. Kombinerat med historiskt låga räntor är det inte konstigt att unga i dag tror att det nästan är gratis att låna när det är dags att skaffa den första egna bostaden.

De hutlösa priserna på bostadsmarknaden är knappast de ungas fel, utan ett resultat av den förda penningpolitiken i kombination med en skriande bostadsbrist. Och sett till dagens prisnivåer kan man inte heller kräva att unga vuxna ska jobba ihop ens hälften av vad en enrummare kostar. För vem vill flytta hemifrån vid 35 års ålder?

För att råda bukt med problemet krävs inte bara en attitydförändring – att spara är en dygd som behöver återupplivas – utan också en annan politik. Regeringens skattehöjningar på investeringssparkonton är knappast en signal om att det ska löna sig att spara.

Att regeringen samtidigt har höjt skatten på arbete ger ungdomarna på ett sätt rätt. Den som jobbar måste betala rekordhög inkomstskatt. Vinsten av utbildning försvinner i höga marginalskatter. Sparkonton kan tydligen användas för att göda statskassan.

Det är svårt att bli rik.

Får det lov att vara en A-lott?

Karin Pihl
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Mer från Åsikter

Artiklar från 15 december 2017

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 28 november 2017

Artiklar från 27 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 21 november 2017

Artiklar från 20 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen