Det är falsk matematik, Löfven

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Stefan Löfvens sätt att räkna på Alliansens budgetar är oseriöst och missledande. Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika. Stefan Löfven kan säkert läsa. Men det finns skäl att ifrågasätta om han kan räkna. Han fortsatte nämligen att upprepa påståendet från söndagens partiledardebatt i SVT om att Alliansen vill sänka skatterna med 100 miljarder kronor. Den siffran får man bara om man lägger ihop de enskilda partiernas förslag, vilket får anses vara en udda metod.

”Jag är en enkel svetsare, men jag kan läsa”, sa statsminister Stefan Löfven (S) till Moderaternas Ulf Kristersson i riksdagens partiledardebatt på onsdagsförmiddagen.

I så fall skulle ju statsbudgeten vara fyra gånger så stor, och även välfärdssatsningarna skulle bli fyrdubbla.

Inlägget handlade om att alla borgerliga regeringar lämnat budgetunderskott efter sig. Men som vanligt glömde statsministern nämna den globala finanskrisen 2008 och 1990-talskrisen som började redan under Socialdemokraternas pass.

Men om statsministern nu är en så duktig läsare kan han plocka upp sin egen myndighet Konjunkturinstitutets senaste rapport.

Den figurerade också i partiledardebatten och innehåller lågmälda men anmärkningsvärda sågningar av regeringens ekonomiska politik och miljöreformer. Bara en liten del av de 40 miljarder kronor som regeringen satsar i sin senaste budget gör att ekonomin fungerar bättre, som Ulf Kristersson citerade i debatten.

Både Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson använde sig av KI:s rapport när de debatterade mot Gustav Fridolin: miljöpolitiken är ineffektiv och ofokuserad. Miljöpartiets språkrör svarade inte på kritiken utan anklagade Centerpartiet för att skära ner i miljöbudgeten.

Mer skattepengar på ett område måste vara bra, är perspektivet.

Men så är det inte. En större miljöbudget gör inte nödvändigtvis större nytta, och även om man kan vara för avdragsrätt för fackföreningsavgift eller höjt barnbidrag gör inte sådana satsningar någon strukturell skillnad på arbetsmarknaden.

Stefan Löfven kan säkert läsa. Men det finns skäl att ifrågasätta om han kan räkna.

Han fortsatte nämligen att upprepa påståendet från söndagens partiledardebatt i SVT om att Alliansen vill sänka skatterna med 100 miljarder kronor. Den siffran får man bara om man lägger ihop de enskilda partiernas förslag, vilket får anses vara en udda metod.

I så fall skulle ju statsbudgeten vara fyra gånger så stor, och även välfärdssatsningarna skulle bli fyrdubbla.

Hur skulle Stefan Löfven svara om han var tvungen att försvara att Socialdemokraterna bara lägger en fjärdedel så mycket som Alliansen på vården?

Att det är orättvist att han bara har ett parti?

Alternativt får han leva med att Socialdemokraternas budget läggs ihop med både Miljöpartiets och Vänsterpartiets. Sex timmars arbetsdag är nog ingen billig reform.

En sista möjlighet finns kanske också – att debattera lite mer hederligt i framtiden.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Mer från Åsikter

Artiklar från 15 december 2017

Artiklar från 14 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 11 december 2017

Artiklar från 7 december 2017

Artiklar från 6 december 2017

Artiklar från 5 december 2017

Artiklar från 4 december 2017

Artiklar från 1 december 2017

Artiklar från 30 november 2017

Artiklar från 29 november 2017

Artiklar från 28 november 2017

Artiklar från 27 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 21 november 2017

Artiklar från 20 november 2017

Artiklar från 17 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen