Debattklimat i puberteten

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Provocerad. Utbildningsminister Gustav Fridolin gick till attack mot moderaternas Ulf Kristersson uttalande om svenska språket. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Krönika. Det är ohederligt och att blanda bort korten. Ingenstans har Moderatledaren Ulf Kristersson påstått att man i Sverige endast talar svenska i alla sammanhang, eller uttalat sig negativt om minoritetsspråken.

”I Sverige talar man svenska”, sa Moderatledaren Ulf Kristersson i sitt jultal.

Det är inte första gången uttalanden om svenskan, eller om svenska värderingar väcker känslor.

Det fick utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att gå i taket. I ett långt inlägg på Facebook kallade han det en provokation.

”Vari ligger det vuxna i ett sådant beteende”, undrade Fridolin, med hänvisning till Kristerssons tidigare uttalande om att svensk politik behöver fler vuxna i rummet.

En bra början på vuxenheten kunde förstås vara att inte bara läsa det lösryckta citatet från Kristerssons tal, utan se till sammanhanget. Där resonerar moderatledaren om att det är svårt att ta sig in i det svenska samhället utan grundläggande språkkunskaper.

”Perfekt svenska är snobbigt överskattat. Men begriplig svenska är djupt underskattat”, sa Ulf Kristersson.

I ljuset av det tar nio år innan ens hälften av alla nyanlända invandrare fått ett jobb borde det inte vara ett kontroversiellt uttalande.

Men utan kontext går det att bli förbannad på vad som helst. Gustav Fridolin minns sin egen skoltid, där elever smög undan för att kunna tala danska eller arabiska, och hänvisar till minoriteters språkliga rättigheter.

Det är ohederligt och att blanda bort korten. Ingenstans har Kristersson påstått att man i Sverige endast talar svenska i alla sammanhang, eller uttalat sig negativt om minoritetsspråken.

Det är dock inte första gången uttalanden om svenskan, eller om svenska värderingar väcker känslor. I valrörelsen 2002 anklagades dåvarande Folkpartiet för att ”fiska i grumliga vatten” med förslaget om språkkrav för medborgarskap.

2008 föreslog Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ett kontrakt som klargör svenska regler och värderingar. ”En grov flirt med främlingsfientliga krafter”, skrev Aftonbladets ledarredaktion.

Exemplen är talande för det debattklimat som varit rådande i Sverige, men som gradvis förändrats efter flyktingkrisen. Det som tidigare tystats ner, som frågorna om vilken roll svenska språket har i integrationen, eller hur en stor migration påverkar samhällets värderingar, kan nu diskuteras.

Reaktionerna i sociala medier på Kristerssons tal visar dock att debatten, även om den mognat, inte vuxit upp.

Sveriges integrationsproblem är mycket allvarliga. Det kunde vara värt att diskutera i stället för symbolfrågor och lösryckta citat.

Joakim Broman
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen