Bredare normer är inte ett hot mot kärnfamiljen

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Foto: Jessica Gow/TT

Krönika. I RFSL:s principprogram kan man läsa att barn som växer upp med homo- eller bisexuella föräldrar, föräldrar som är transpersoner eller har andra queera uttryck eller identiteter ska ha samma trygghet, samma möjligheter och möta samma respekt som andra barn.

Jag har lagt märke till ett återkommande påstående i diverse kommentarsfält som rör RFSL, en missuppfattning som gjort mig aningen konfunderad.

När jag får barn i framtiden kommer mina barn att ha två mammor.

Nämligen den att RFSL försöker göra kärnfamiljen till något dåligt och fult.

Nationalencyklopedin definierar en kärnfamilj som ”man och kvinna förenade i äktenskap samt deras gemensamma biologiska eller adopterade barn.”

Definitionen ovan beskriver den familj jag så tryggt växte upp i. Att växa upp i en traditionell kärnfamilj innebar också att jag hade privilegiet att se min familjekonstellation representerad överallt: i böcker, på filmer, i lekar och i reklamannonser.

Och ja, som barn är det inte bara härligt, utan också nödvändigt, att se familjer som liknar ens egen.

I dag är kärnfamiljen fortfarande normen, men få familjer ser ut på det viset. Många har skilda föräldrar, bonusföräldrar och syskon. Vissa har en förälder medan andra har fler än två. Det finns barn som har två mammor eller två pappor.

När jag får barn i framtiden kommer mina barn att ha två mammor. Och jag är så glad att det går framåt, att fler och fler olika typer av familjer får synas.

För att alla familjer och barn har rätt att känna sig välkomna, bli sedda och inkluderade.

I RFSL:s principprogram kan man läsa att barn som växer upp med homo- eller bisexuella föräldrar, föräldrar som är transpersoner eller har andra queera uttryck eller identiteter ska ha samma trygghet, samma möjligheter och möta samma respekt som andra barn.

Ingen juridisk skillnad ska finnas mellan hbtq-personers och andras möjligheter att bli föräldrar.

Att vilja bredda normen och lyfta minoriteterna innebär ingen ovilja mot personerna inom normen. Det innebär helt enkelt bara att man vill låta fler synas.

Inte så värst upprörande – om du frågar mig.

Och till er som känner att kärnfamiljens existens är hotad, lugn bara lugn. Ni kommer nog aldrig att bli ifrågasatta som familj när ni går och handlar. Era barn kommer inte att få frågan varför er familj ser ut som den gör. Ni kommer inte att anklagas för ett bristfälligt föräldraskap på grund av er sexuella läggning.

Jag vågar nog påstå att ni har råd att lämna lite plats till oss andra också.

Linnéa Wikman
ordförande för RFSL i Skellefteå

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen