BNP-prognos spår mörkare tider

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Många ska ha. För att mäta välstånd måste man dela BNP på antalet invånare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika. Om man ska tro rapporten kommer Sveriges BNP-utveckling i praktiken att stagnera. För 2018 hamnar BNP-ökningen per invånare på 1,7 procent. Det är skapligt, men inte särskilt bra. Sedan planar utvecklingen ut för att landa på 0,3 procent 2021. Det är en mycket låg siffra.

Det går bra för Sverige.

Varför är det ett problem att välståndet inte ökar? Vi har det ju bra som vi har det, kan man tycka.

Det har varit finansminister Magdalena Anderssons (S) budskap under hela mandatperioden.

Arbetslösheten sjunker, exporten går bra och tillväxten tuffar på. Till stor del är detta en följd av en global högkonjunktur, och ett fördelaktigt ränteläge, men ändå finns skäl att vara nöjd.

Enligt Konjunkturinstitutets nya rapport förväntas arbetslösheten sjunka fram till 2019, för att sedan stiga måttligt igen. Tillväxten stärks under nästa år och förväntas landa på 2,9 procent. Det orosmoment som lyfts upp är bostadsmarknaden. KI förutspår dock att höstens prisfall kommer att vända under 2018.

Hur det blir med den saken är svårt att säga. Men oavsett vad som händer på bostadsmarknaden finns ett annat orosmoln som uppstår om man slår ut den förväntade BNP-tillväxten på antalet invånare i Sverige. Då är den ekonomiska utvecklingen inte alls lika munter.

BNP summerar värdet av de varor och tjänster som ett land producerat under ett år. Om den siffran ökar, innebär det också att välståndet ökar, kan man hävda. Men riktigt så enkelt är det inte. För att mäta välståndet måste man dela BNP med antalet invånare i landet, det vill säga, hur många som ska dela på kakan.

Om man ska tro rapporten kommer Sveriges BNP-utveckling i praktiken att stagnera. För 2018 hamnar BNP-ökningen per invånare på 1,7 procent. Det är skapligt, men inte särskilt bra. Sedan planar utvecklingen ut för att landa på 0,3 procent 2021. Det är en mycket låg siffra.

En avgörande orsak till att välståndsutvecklingen bromsar in är den historiskt stora befolkningsökningen. Mellan 2005 och 2016 ökade befolkningen med i snitt 0,9 procent per år. Detta beror på att barnafödandet ökat i stabil takt sedan 2000, och att människor lever längre, men främst på den rekordstora invandringen.

Varför är det ett problem att välståndet inte ökar? Vi har det ju bra som vi har det, kan man tycka.

Människor har vant sig vid att det blir bättre, eftersom det de facto har blivit bättre, särskilt sedan andra halvan av 1900-talet.

För att klara kostnadsutvecklingen i exempelvis sjukvården, där nya mediciner och bättre utrustning driver upp kostnaderna, krävs en växande ekonomi. Det går dessutom inte att omfördela rikedom in absurdum. För att öka även lågbetaldas levnadsstandard behövs ekonomisk utveckling.

En politik som fokuserar på tillväxtfrämjande reformer handlar inte främst om att hålla näringslivet på gott humör. Det handlar om välståndet för hela landet.

Karin Pihl
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Artiklar från 21 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen