Antisemitism är mer än ”fördomar och intolerans”

Detta är en krönika. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning.
Antisemitism. Människor samlades för att uttrycka stöd och sympati för judarna i Göteborg. Foto: Nora Lorek/TT

Krönika. Man måste komma ihåg att antisemitismen är en konspirationsteori med allsköns förklaringar som att ”judarna låg bakom förintelsen”. För att knäcka en sådan världsbild hjälper det föga att hävda att ”alla judar inte ska klandras för vad Israel gör”.

För en tid sedan attackerades synagogan i Göteborg av maskerade män som kastade molotovcocktails mot byggnaden.

Det handlar inte om fördomar och intolerans, det handlar om en ideologi med en lång historia.

I en demonstration mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad ropade demonstranterna bland annat att de ska ”skjuta judarna”.

Judehatet i Sverige är ett växande problem. Traditionellt kopplar man antisemitism till vit makt-rörelsen och organisationer långt ut på vänsterkanten.

Men på senare tid har judehatet från muslimska invandrare med rötter i Mellanöstern blivit ett allt större problem. I dessa regioner är antisemitismen utbredd, både bland politiker och bland allmänheten. Alla tar inte med sig den attityden till Sverige, men för många är dessa konspirationsteorier en självklar del av världsuppfattningen.

Politiker och företrädare för civilsamhället har fördömt den senaste vågen av antisemitiska hatbrott.

Det är givetvis bra att så sker. Men precis som Benjamin Katzeff Silberstein skriver i en ledare i Svenska Dagbladet (13/12 2017) sker fördömandena ofta med argumentet att ”judar i Sverige inte ska klandras för det Israel gör”. Logiken antyder därmed att det i grund och botten är Israel som är orsaken till judehatet.

Men om demonstranterna enbart hade varit missnöjda med Israels och USA:s politik hade de inte skanderat att de ska ”döda judarna”. Om de mordbrandsmisstänkta männen i Göteborg enbart hade preferenser om ett lands policybeslut hade de inte kastat brinnande föremål mot barn.

De gör detta för att de fått itutat sig sedan barnsben att judar är orsaken till allt ont, att judar styr världen och andra antisemitiska myter.

Denna form av rasism är komplex. Det handlar inte om ”fördomar och intolerans”, det handlar om en ideologi med en lång historia.

Antisemitismen uppstod inte, och försvann inte, med Nazityskland, trots att denna stat utförde det mest brutala brottet mot judar. Inställningen i Sverige är ofta att om man låter skolbarn resa till ett före detta förintelseläger, och lära sig om nazism, då kommer alla att ta avstånd.

Inget fel med kunskap om förintelsen. Men man måste komma ihåg att antisemitismen är en konspirationsteori med allsköns förklaringar som att ”judarna låg bakom förintelsen” och att ”judarna beter sig lika illa mot araberna”.

För att knäcka en sådan världsbild hjälper det föga att hävda att ”alla judar inte ska klandras för vad Israel gör”.

Karin Pihl
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Artiklar från 22 januari 2018

Artiklar från 19 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 16 januari 2018

Artiklar från 15 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 10 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 4 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 2 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Artiklar från 27 december 2017

Artiklar från 22 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen