Donation av organ

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Svaret kan tyckas enkelt: För vem ska annars göra det åt dig?

Varför utsätta dina nära och kära för det beslutet den dag det blir aktuellt, när du själv kan bestämma hur du vill ha det?

Som donationsansvariga sjuksköterskor och vävnadsdonationsutredare vid Norrlands universitetssjukhus har vi kontakt med närstående till organ- och vävnadsdonatorer.

Våra erfarenheter är att donation kan vara ett ljus i sorgens mörker efter en nära anhörigs bortgång. Att bidra till att skapa livskvalitet eller fortsatt liv för en annan människa är en ovärderlig gåva som de flesta människor är välvilligt inställda till. I de fall där den avlidna själv tagit ställning innan döden blir den biten lättare för de anhöriga.

Att ta ställning för eller mot donation är ett personligt val som ska kännas rätt för dig. Det finns inget beslut som är mer rätt än något annat, men det viktiga är att du berättar hur du vill ha det.

Det är inte farligt att prata om när livet tar slut, tvärtom! Ofta för det människor närmare varandra. Att dela med sig av sina tankar om liv, död och donation är en styrka i ett förhållande. Skona de som betyder mest för dig ifrån ovissheten om din vilja ta ställning redan idag.

Du kan ta ställning genom att antingen registrera dig i Socialstyrelsens donationsregister, www.socialstyrelsen.se/donationsregistret, eller fylla i ett donationskort som finns på apotek och i många av hälso- och sjukvårdens väntrum eller informera dina närstående om ditt beslut. Alla tre sätt är lika giltiga och det är den senast uttryckta viljan som gäller.

Var inte rädd för att ta ställning det räddar liv!

Monika Molin, Monika Långstöm, Frida Pärsson och Cecilia Reinikainen Diamant, Intensivvårdssjuksköterskor och donationsansvariga/vävnadsdonationsutredare vid Norrlands universitetssjukhus

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen