Vägen till flygplatsen är inget annat än en skamfläck

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Vi får nu äntligen fått konkurrens på flygavgångar från Skellefteå Airport, vilket gjort att flygpriser sänkts så att även medborgare med lägre inkomster kan besöka storstaden utan att månadsbudgeten spricker.

Bra att Sverige blir lite rundare – för fler, tycker jag. Det finns också planer på att utveckla Skellefteå Airport och förlänga startbanan för charterflyget. Men här slutar mitt beröm av politiska beslutsfattare i Skellefteå kommun och länet.

Som vanligt har många politiker och tjänstemän tunnelseende och ser bara punktinsatsen. Infrastrukturen runt om är något som inte syns i tunneln.

Väg 774, alltså vägen fram till flygplatsen är en av Skellefteås mest trafikerade vägar och här saknas det beklagligt nog beslut i närtid.

Ja, jag vet att vägen funnits med i olika trafikplaner många år, men inget verkar ha hänt på dryga 30 år. Ett förslag på en förbifart genom Östra Falmark sågades effektivt i Region Västerbottens länsplan med kommentaren ”ingen åtgärd”.

Så fortsättningsvis får jag skämmas varje gång som byn Östra Falmark passeras när jag åker till flyget tillsammans med ett hundratal privatbilister, taxibilar och bussar

Att väg 774 dessutom skulle kunna fungera som testbana för utländska stötdämparproducenter gör inte saken bättre.

Det första turistnäring och företagen får visa upp är en terrängbana på vägen in från flyget till stan. Ett gott första intryck?

Min fråga är hur länge ni tänker gömma denna skamfläck i trafikplanen. Vad gör ni politiker, i alla läger, åt denna väg?

Skyll inte på väghållaren Trafikverket, att sätta kraft bakom kraven och att prioritera är er uppgift.

Berth Gustafsson,Moröhöjden

Svar direkt

Väg 774 är precis som du skriver en allmän väg, vilket gör att det är Trafikverket som ansvarar. Det har gjorts en förstudie, vägutredning för detta av dåvarande Vägverket. Den planeringsmässiga principlösningen finns därmed för en ombyggnad av vägsträckningen.

Finansieringen av ombyggnaden ska ske med medel från länstransportplanen (LTP) som beslutas av Region Västerbotten. Skellefteå kommun och vi politiker har under många år föreslagit och förordat detta objekt. Problemet är att Västerbotten får relativt lite pengar av staten för LTP och att Skellefteå i sin tur får liten andel av detta. Vi jobbar dock vidare med att väg 774 ska prioriteras.

Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande

Maria Marklund (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen