Telefon hot mot hälsan

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2014

En kortare version av denna insändare har publicerats i Norran, pappersupplagan.

EU ordnar en offentlig ”hearing” i Bryssel 4.11 för att diskutera vad som bör göras när 3-5 % av Europas befolkning beräknas vara elöverkänslig. I kallelsen anges att viktigaste strålkällorna är trådlösa nätverk (wifi), mobilmaster och trådlösa telefoner som strålar dygnet runt. Detta innebär att vi snart kan stå inför ”extremt höga ekonomiska och mänskliga kostnader”, som Europarådet 2011 varnade för, ifall vi inte stoppar utvecklingen av trådlös teknik.

Nokias förre teknologi-direktör Matti Niemelä säger enligt dagstidningen Satakunnan Kansa (18.10.2014):”Telefonen tog min hälsa”. Han är endast 44 år men kan nu röra sig enbart med rollator. Han är svårt elöverkänslig och har MS. Han säger själv att ”Ironiskt nog kan jag inte själv mera använda någon av de apparater jag själv har utvecklat.” Inom Nokia var det förbjudet att tala högt om risker.

Men Niemelä anser att vi har tigit alltför länge om riskerna. Han är särskilt orolig för barnen. Men Vice VD för Nokia hävdar: ”Alla Nokias produkter fyller internationella krav och gränsvärden.”

Bägge har rätt: Trots att strålningen från trådlös utrustning är under officiella gränsvärdet kan den ändå påverka calcium-transporten i våra celler, säger professorn i molekylärbiologi Martin Pall. Trådlös teknik kan på så sätt skada hälsan redan vid en hundratusendel av nuvarande ”säkra” gränsvärden, bl.a. neurologiska och DNA-skador, sömn-, inlärnings- och minnessvårigheter och olika slags cancer.

”Industrin har inte en enda gång påstått att mobiltelefoner är säkra!” ”Men strålsäkerhetsmyndigheten kräver att vi ska skriva i våra broschyrer att telefonerna är säkra. Vi skriver som de säger”.

Så sade Dane Snowden, ViceVD i CTIA (Telekom­industrins centralorganisation) i ett förhör i USA:s senat, enligt en ny dokumentärfilm kallad Mobilize, som kan laddas ner från nätet.

Om du blivit utsatt för strålning från mobiltelefon, basstation, trådlös router eller om du talat i mobilen, så kan summan av den strålning du fått till slut bli så stor att du också drabbas av elöverkänslighet liksom Nokia-direktören eller ca 300 000 personer i Sverige. Då kan du inte mera använda mobil eller pekplatta, inte åka tåg, besöka restaurang eller hotell eftersom alla har wifi.

Värst är det när skolbarn drabbas och inte kan gå till skolan på grund av all trådlös teknik. Det enda sättet att skydda sig är att sluta gå till skolan så som många elever och lärare redan tvingats göra.

Skydda dig i tid, så fort du märker de första symptomen, t.ex. att mobilen, wifi eller läsplattan får det att ”sticka i fingrarna”, bränna i huden, hetta i örat, du får torra ögon eller nyser vid datorn eller du får svårt att koncentrera dig eller sova. Begränsa då tiden nära trådlös teknik så mycket som möjligt. Använd kabel. Ta reda på hur du kan minska strålningen.

Rainer Nyberg,
Vasa, Finland

Omröstning

Är du orolig för strålning från nätverk och mobiltelefoner?

Loading ... Loading ...

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen