Ta en fika för en lite bättre värld

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT.

En fikapaus är något som de flesta tar under en arbetsdag. Att välja sitt fika med omsorg kan ha större effekt än du tror.

Kanske har kaffeodlaren bakom det nybryggda kaffet inte kunnat ställa tillräckligt med mat på bordet för att mätta familjen. Kanske har kakaon i chokladkakan skördats av någon som inte kunnat gå i skolan.

Det är inte odlaren som gynnas i den traditionella handelskedjan och det vill vi vara med och förändra. På grund av mellanhänder, pressade priser och bristande resurser får odlarna sällan en tillräcklig del av vinsten när råvaran säljs.

Det drabbar i sin tur möjligheterna till utbildning, utveckling och hänsyn till miljö. Utan möjlighet till en schysst och tillräcklig betalning för råvaran står utvecklingen still

Fairtrade är en möjlighet för odlarna att genom handel, med egen kraft, ska kunna ta sig ur fattigdom och få verktyg att kunna påverka sina framtidsutsikter.

Den 11-13 maj samlas människor i över 20 länder för att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Förra året samlade fikautmaningen närmare två miljoner människor och i år väntas antalet deltagare vara ännu större.

Vi kommer att delta i den stora fikautmaningen för en handel som tar hänsyn till mänskliga rättigheter och sätter odlaren i förarsätet för sitt eget liv. Att bekämpa fattigdom är något som vi måste ta ansvar för var och en.

Vi i Styrgruppen för Fairtrade City Skellefteå uppmanar dig att låt din fika göra skillnad. Var med i World Fairtrade Challenge och fika Fairtrade-märkt.

Anna Nordström, Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen