Stormakter tar över våra hamnar

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Vi ser det Inte bara vid finska Pyhäjoki i norra Österbotten.

I Östersjön, i Klaipeda i Litauen har hamnen köpts av kinesiska intressen. I svenska Karlshamn har kommunen upplåtit hamnen till ryska intressen.

I Lysekil vid Skagerack finns även planer för en kinesisk djuphamn, vilket uppfattas som ett säkerhetshot. Hela projektet har i folkmun döpts till Lysekina.

Vi kan undra vad Rosatoms och Fennovoimas riskfyllda radioaktiva projekt med hamnbygge vid Bottenviken vid Phyhäjoki kan kallas.

Blir det Pyhärussia/Russovoima istället för byggherrarna Rosatom & Fennovoima eller någon liknande kombination på finska?

Till dessa intressen kommer även USA:s och Nato:s anspråk på svenska hamnar för landsättning av krigsmateriel och soldater i värdlandsavtalets anda.

I vilka fall som helst sker dessa yttre makters etableringar i våra nordiska strandområden och kustvatten inte helt utan folkligt motstånd.

Protesterna börjar lokalt och växer i styrka nationellt som över nationsgränserna.

Erik Danielsson, Umeå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen