Ska våra äldre svälta?

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Så händer det igen. Norsjö kommuns härskare fortsätter med att inte lyssna till protester utan genomför sin mångåriga taktik att försämra för en del av de äldre.

Det började för ett antal år sedan då man stängde Björkhem, som jag tycker var det bästa demensboende vi haft i kommunen.

Nästa felbeslut var när kommunen stängde avdelning 3 på Vinkelbo och snabbt byggde om lokalerna för andra ändamål. Man tog också bort ett antal särskilda boenden. Efter inte alltför lång tid upptäckte man att det fanns för få platser.

Det fanns många färdigbehandlade på lasarettet som inte kunde tas hem, vilket kostade stora pengar. Nu har kommunen beslutat att bygga om gamla avdelning 1 på Vinkelbo, men detta har ännu ej skett.

Jag hade turen att få lyssna till geriatrikprofessor Yngve Gustafsson i Lycksele. Under en paus i hans föredrag frågade jag honom vad han tyckte om att Norsjö kommun skulle börja dela ut matlådor.

Hans svar var kort, ”Detta är livsfarligt”.

Att ensamheten blir större när man får matlådor till lägenheten i stället för att gå till matsal och få serverad mat är ställt utom allt tvivel. Matlådorna samlas i kylskåpet och ingen ser till att maten äts upp.

Yngve Gustafsson menar drastiskt uttryckt att många av de äldre helt enkelt svälter ihjäl.

I Norsjö är folk i allmänhet mycket upprörda över kommunens beslut att börja leverera matlådor till de boende på Gästis och Klockarbo.

På en vecka har mellan 15 och 20 procent av kommunens befolkning skrivit på protestlistor, som överlämnats till kommunen. De styrande brukar dock tyvärr inte ta någon hänsyn, även om man som i den här frågan bör inse att man har en klar majoritet emot sig.

Det skulle inte förvåna mig om den grupp som jobbat intensivt i ärendet undersöker möjligheterna till folkomröstning.

Den som överlever får se.

Sigvard Nordén, Norsjö

SVAR DIREKT

I dagsläget har vi 6 ej verkställda beslut om särskilt boende och de som väntat längst fick sina beslut den 18 april. Vi har under maj och juni kunnat verkställa korttidsbesluten i tid.

”Ettan” på Vinkelbo är så gott som färdigställt för att kunna öppnas när behovet uppstår. I det läget beslut kommer om att starta upp nya korttidsboendet skapas 4 nya särskilda boendeplatser på Vinkelbo. Slutsatsen blir att vi i dag inte kan se att vi skulle ha behövt 9 boendeplatser på Björkhem och 12 boendeplatser på Vinkelbo ”trean”.

Andra verksamheter inom omsorgen förändras i omfattning över tid och den stora utmaningen är att kunna nyttja våra skattekronor på bästa sätt.

Gällande matlådor har hemtjänsten ett övergripande ansvar att säkerställa god nutrition för dem som har biståndsbeslut på matabonnemang. Kommunen har inget ansvar vad gäller personer som inte har biståndsbeslut. Om enskilda personer är i behov av stöttning eller social samvaro vid måltider för att få i sig maten kan de få detta via ett biståndsbeslut om hemtjänst till matsituationen.

Norsjö kommun har sen en tid tillbaka påbörjat ett arbete med att utreda möjligheten att via ett bidrag till fastighetsägare i kommunen möjliggöra för dessa att inrätta trygghetsboenden. Samt sker ett arbete med att ta fram riktlinjer för hur detta kan ske, vilket kan innebära lokaler för gemensamma måltider/aktiviteter, trygghetsvärdinna, trygga miljöer med mera. Detta arbete beräknas vara klart under hösten.

Ulf Marklund, Verksamhetschef omsorgen

Magnus Eriksson, Ordförande Utbildning och Omsorgsutskottet

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen