Omdömeslöst och barnsligt beslut

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Nordea har sitt ursprung i statliga PK-banken, Post och kreditbanken, en folkbank som alla i Sverige under den tiden hade någon form av kontakt med. Två gånger efter våghalsiga spekulationsaffärer har de svenska skattebetalarna tvingats rycka in och rätta till Nordeas balansräkning. De, så att säga, räddade bankens liv.

Meningsutbytet mellan ordförande finländaren Björn Wahlroos och finansminister Magdalena Andersson påminner mig om när min dotter i yngre tonåren ville vara ute till kl tre en lördagsnatt.

”Du ska vara hemma senast klockan ett”, sa jag bestämt.

”Då flyttar jag hemifrån”, svarade hon.

Nordea borde naturligtvis vara skattebetalarna i Sverige ett stort tack skyldig. Det förstår tydligen inte Björn Wahlroos. Det hade han inte en aning om.

Man får hoppas att han snarast tänker om och försöker rädda vad som räddas kan.

Annars riskerar han att bli ihågkommen som den som mer eller mindre kvaddade Nordeas rörelse i Sverige.

Storbankernas vinst för 2017 kommer troligen att överstiga etthundratusen miljoner, alltså 100 000 000 000 kronor. Det är mer än en fjärdedel av alla offentliga utgifter för hälsa och sjukvård i landet och mer än två gånger försvarsbudgeten.

Finns det någon som tror på Björn Wahlroos, när han tycks mena att Nordea har svårigheter med att betala en något förhöjd resolutionsavgift?

Detta är några funderingar från en gammal bankarbetare, bland annat i Nordea under 25 år.

Benny Wahlquist, Vilhelmina

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen