Nya valkretsar krävs för ett mer demokratiskt Skellefteå

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Nyligen klubbade kommunfullmäktige igenom förslaget om att behålla två valkretsar i Skellefteå kommun. Endast representanter för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var närvarande då Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna bojkottade mötet.

Deras motiv för bojkotten var att de anser att S-majoriteten vill stänga ute mindre partier från att ta plats i fullmäktige. Sålunda anser de att deras protest var ett ställningstagande för ett mer demokratiskt Skellefteå.

Tyvärr verkar ingen sida i denna strid vilja diskutera den egentliga grunden till att ha flera valkretsar i en kommun, nämligen att få ett fullmäktige som representerar de olika områden en kommun består av.

Om man tittar på kartan över Skellefteås två valkretsar, Skellefteå nordvästra och Skellefteå sydöstra, slås man av att indelningen är totalt intetsägande och på inget sätt motsvarar de intressemotsättningar som finns inom kommunen.

Vilka intressemotsättningar finns i grunden mellan Lövånger och Burträsk, eller mellan Skelleftehamn och Kåge? Helt klart har dessa områden fler frågor som förenar än som splittrar.

Däremot går en djup spricka mellan ytterområdena och Skellefteås stadsområde, där vi i ytterområdena kämpar en kamp i underläge mot utarmning och centralisering.

Till oppositionspartiernas förtret förespråkar jag därför att Skellefteå fortfarande ska vara delade i två valkretsar, men att dessa två valkretsar ska se annorlunda ut:

En valkrets bestående av själva stadsområdet medan övriga delen av kommunen, med tätorter och landsbygd, utgör den andra valkretsen.

Med en sådan valkretsuppdelning får vi ett fullmäktige som bättre representerar folkflertalet, ett mer demokratiskt Skellefteå.

Erik Solbu, Skelleftehamn

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen