Märkligt tystnad kring slutförvaret

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Under september har förhandlingar och redovisningar pågått i Stockholm, Nacka om ett avgörande i slutförvarsfrågan.

I de berörda kommunerna Östhamma och Oskarshamn fortsätter mark- och miljödomstolens behandling av frågan om hur det svenska kärnavfallet ska slutförvaras Domstolsförhandlingen beräknas pågå till omkring den 27 oktober.

Metoden KBS-3 har ännu inte fått sitt enhälliga stöd från forskare i Sverige och utomlands.

När det gäller Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan så ska rådgivande folkomröstning hållas i Östhammar, men Oskarshamn har tillstyrkt. Det svenska

Naturvårdsverket säger inte nej till själva ansökan, vad det nu innebär. Strålskyddsmyndigheten tillstyrker vilket kanske kan förklaras av den situationen att många som arbetat för Svensk Kärnbränslehantering sedan gått till Strålskyddsmyndigheten och tvärtom. Länsstyrelserna i Kalmar och Uppsala län tillstyrker.

Miljörörelsens kärnavfallsgranskning och Miljörörelsens kärnavfallssekretariat avstyrker och de båda meriterade akademikerna inom geologi och paleontologi Nils-Axel Mörner och Herbert Henker avstyrker.

Många protester och skrivelser har förstås också kommit in från olika privatpersoner. Frågan om det svenska kärnavfallet är nedtystad i medier och inte löst.

Samtidigt blir en opinion fortsatt kritisk mot själva kärnkraften så länge frågan inte är nära en riktig lösning. Det är viktigt med denna opinion mot själva kärnkraften.

Olov Wikström, Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen