Lyssna på de äldre

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

Svar till Jörgen Erikssons insändare den 13 juni om att bli vårdad hemma. Låt oss gå tillbaka lite i tiden. På 90-talet beslutade våra politiker att de äldre, med tanke på kommunens ekonomi och, enligt dessa, även pensionärernas önskemål, i stället för en plats i ett serviceboende skulle vårdas hemma med assistans av hemtjänsten.

Kommunens serviceplatser skulle minskas med 500 enligt första beslutet. Detta korrigerades så småningom till cirka 350. Inga nybyggnationer. Nu borde alla vara nöjda! Så länge du i princip är ”självgående”, endast behöver hjälp med vissa göromål är hemtjänsten ett bra alternativ och du vill, som kommunen påstår, oftast bo kvar i ditt hem.

I takt med att åren går minskar dina krafter, leden med dina vänner minskar, du bor i ett hus utan hiss, kan inte komma ut på egen hand och så vidare. Då bör ett ”särskilt boende” obligatoriskt kunna erbjudas pensionären. I detta boende får du gemenskap med jämnåriga, aktiviteter av olika slag och mycket mera.

Till sist: Det skall finnas två skilda kategorier av pensionärsboende. Dementa och icke dementa skall icke blandas. Om ni politiker lyssnade till oss som är inne på ålderns höst skulle ni kunna se fram emot er egen ”avtrappning” med tillförsikt.

Ulla Martinsdotter, Skellefteå

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen